Výzkumný program vysokofrekvenční aktivity polární záře, High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) – zavřel. Programový manažer HAARP Dr. James Keeney z Letecké základny Kirtland v Novém Mexiku řekl ARRL, že rozlehlá 35-akrová provozovna ionosférického výzkumu v odlehlé Gakoně na Aljašce je od začátku května už zavřená. „Teď je to místo opuštěné,“ řekl. „Došly mu peníze. Už žádné nemáme.“ Keeney řekl, že na místě už nikdo není, přístupové cesty jsou zablokované, budovy jsou zabezpečené a proud je vypnutý.


Webová stránka HAARP na University of Alasca už není dostupná; Keeney řekl, že tento program si už nemůže dovolit za tuto službu platit. „Vše je v zabezpečeném módu,“ řekl s dodatkem, že to takto zůstane přinejmenším po dalších 4 až 6 týdnů. Mezi tím se přidá nový kontraktor, aby vedl vládou vlastněnou kontraktovanou provozovnu (GOCO).

HAARP už svět upozornil přede dvěma lety, že zavře, a nepředložil rozpočtový požadavek pro finanční rok FY 15, řekl Keeney, „ale nikdo tomu nevěnoval pozornost.“ Teď, říká, si ale ztěžují. „Lidé se začínají probouzet,“ řekl Keeney s poznámkou, že už měl požadavky i od Kongresu. University, které závisely na výzkumných grantech HAARP, jsou také rozčilené, říká.

Pro HAARP je teď jediným světlým bodem na horizontu to, že na místě očekávají Agenturu pokročilých výzkumných projektů (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) jako klienta k dokončení určitých výzkumů letos na podzim a v zimě. DARPA má v rozpočtu na FY 148,8 milionů dolarů plánovaných na výzkum „fyzikálních aspektů přirozených jevů jako jsou magnetosférické pod-bouře, požáry, blesky a geo-fyzikální fenomény.

Příčina odstavení HAARP počátkem května byla nahrubo méně finanční a víc ekologická, řekl Keeney. Vysvětlil ji tak, že diesel-generátory na místě už neodpovídají předpisu Zákona o čistotě vzduchu. Jejich oprava, aby vyhověly standardům EPA, by vyšla na 800 000 dolarů. Kromě toho, říká, to stojí 300 000 dolarů měsíčně jen udržovat tu provozovnu otevřenou a 500 000 dolarů ji provozovat s plnou kapacitou po 10 dnů.

HAARP společně financovaný Výzkumnou laboratoří US Letectva a Výzkumnou laboratoří US Námořnictva je provozovnou ionosférického výzkumu. Jejím nejlépe známým aparátem je jejich 3,6 MW HF (zhruba 3 až 10 MHz) ionosférický výzkumný instrument (IRI) napájející rozsáhlý systém 180 přijímacích antén a využívaný k „nabuzení“ částí ionosféry. Další zařízení na místě se využívají k vyhodnocování těchto efektů.

Larry Ledlow z N1TX ve Fairbanks na Aljašce řekl, že data z ionosond a riometrů HAARP byla „neocenitelná, zvláště proto, že jsou víceméně lokální, k porozumění aktuálním podmínkám ve vysokých zeměpisných šířkách.“ Říká, že data z jiných míst „prostě přesně neodráží unikátní podmínky šíření, které máme tady.“

Ledlow řekl, že aby vyplnili tuto mezeru, tak několik členů Arktického klubu radioamatérů – včetně Erica Nicholse, KL7AJ, autora Radiověda pro radioamatéry a článků na QST diskutovali o postavení svých vlastních aparátů. „Všechno je to velice předběžné,“ řekl, „my se ale cítíme velice zdrceni ze ztráty HAARP.“ Nichols z North Pole, Alasca na HAARP prováděl experimenty. Prohlásil jeho zavření za „velkou ztrátu pro radioamatéry z vnitrozemí Aljašky i pro mnohé ostatní.“

Tohle zařízení o ultra-vysokém výkonu už dlouho fascinovalo radioamatéry i mimo Aljašku. V roce 1997 HAARP vysílal testovací signál HF (3,4 MHz a 6,99 MHz) a posbíral hlášení od radioamatérů a posluchačů na krátkých vlnách ve „Spodních 48“, aby určil, jak dobře by šlo slyšet vysílání HAARP na jihu. V roce 2007 HAARP úspěšně odrazil 40 metrový signál od měsíce. Počátkem letošního roku vědci z HAARP úspěšně vytvořili dlouhodobý mrak plazmy o vysoké hustotě ve svrchní atmosféře Země.

Věci se mají tak, že prozatím to drží Letectvo, ale když se nepřidá žádná další agentura, aby HAARP převzala, tak se to unikátní zařízení rozmontuje, říká Keeney. Poukázal na to, že by stálo méně to anténní pole shrnout buldozerem, než těch 180 antén nahradit.

Některé informace upozorňují na možnost, že HAARP ovlivňuje počasí – naposledy v případě hurikánu Sandy a ze spouštění tornád – a ze způsobování dalších přírodních katastrof. A tak Keeney vtipkoval: „Kdybych fakt mohl ovlivňovat počasí, tak bych to podržel v provozu.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: arrl.org