Včera se vzedmulo volání po válce se Sýrií, i přes hromadnou lidovou opozici vůči této válce ve Spojených státech, a uprostřed zpráv, že USA podporované islamistické síly bojující s režimem syrského presidenta Bášara Asada utrpěly těžké porážky. Když včera mluvil turecký president Recep Tayyip Erdogan s NBC, tlačil na Washington, aby přikročil k vojenským akcím proti Sýrii. Zase opakoval ta nesmyslná obvinění, že Asadův režim použil chemických zbraní, což už vyvrátila vyšetřovatelka OSN Carla del Ponte, a stejně tvrdil:


„Je jasné, že tento režim použil chemické zbraně a rakety.“ Tvrdil, že ta „červená čára“ byla překročena, a říkal: „Chceme, aby se Spojené státy zhostily své odpovědnosti a přikročily k dalším krokům. A jaký druh kroků přijmou, o tom si budeme spolu povídat.“

Erdogan od boku zavrhl zprávy, že ty chemické zbraně použité v Sýrii ve skutečnosti použila Spojenými státy podporovaná opozice.

Zdůraznil, že jeho vláda podpoří USA při uvalení „bezletové zóny“ v Sýrii, která by zničila syrskou protivzdušnou obranu a sestřelila všechna syrská letadla, která by vzlétla.

Erdoganovo volání po vojenské akci mělo v americkém tisku silnou ozvěnu. Redakční rada Washington Post volala po „letecké kampani právě tak jako po vyzbrojování umírněné opozice“ zaměřené na „rychlé vychýlení vojenské rovnováhy proti Asadovu režimu.“ Fejetonista Wall Street Jouranl Bret Stephens navrhl dlouhý seznam útoků proti Asadovi, včetně vyslání amerických pozemních sil: „Vyřaďte ranveje syrských letišť včetně mezinárodního letiště v Damašku… použijte námořní prostředky k uvalení bezletové zóny nad západní Sýrií… zásobte Svobodnou syrskou armádu těžkou vojenskou výzbrojí včetně obrněných vozidel a lehkých tanků; a připravte se na uchvácení a odstranění zásob syrských chemických zbraní, i kdyby to znamenalo (dočasné) spočinutí nohou na tamní půdě.“

Tato volání po válce přichází uprostřed zpráv o velkých neúspěších Spojenými státy podporované opozice v Sýrii, v čemž se odráží jejich nepostačující velikost a chybějící podpora obyvatelstva i s rostoucí vojenskou pomocí od Ruska, Íránu a Libanonu pro Asadův režim.

Po dvou měsících těžkého bombardování vládní síly opět od „rebelů“ převzaly strategické město Khibet Ghazaleh a znovu otevřely dopravní cesty do Deraa, kde před dvěma lety začaly původní protesty opozice. Vůdci opozice to uznali jako velký neúspěch. „Zítra dojde k velké tragédii, otevře se zase režimní zásobovací cesta do Deraa a oficíři se zase dostanou k munici, a jakmile budou zásobeni, bombardování se obnoví,“ řekl Abu Yacoub, velitel brigády Mučedníků z Khirber Ghazaleh.

Včera šéf středovýchodní kanceláře BBC Paul Danahar napsal, že Svobodná syrská armáda (FSA) nepředstavuje o moc více než „chlapy s puškou“ spojené pouze skutečností, že „zaměřují své pušky stejným směrem.“ Řekl, že FSA není „soudržná síla“, a že postrádá „velitelskou strukturu“.

Článek ze 3. května v Jerusalem Post nadepsaný „Vítězí Asad v Sýrii?“ popisuje porážku opozičních militantů kolem Qsayr silami Hizballáhu zrovna tak jako obsazení Otaiba Asadovými simali minulý týden, což poukazuje na rostoucí sílu Asada oproti americkým zástupným silám. Podle tohoto článku „morálka se v posledních týdnech mezi přívrženci režimu značně zlepšila.“ Dospívá k závěru: „Asad neprojevuje žádné známky hroucení.“

Za těchto podmínek Asadovi spojenci přikračují k vojenským dodávkám Damašku. Ruská vláda oznámila plány na prodej protileteckých raketových systémů S-300 Sýrii v dohodě za 900 milionů dolarů, čímž podstatně vzrostou schopnosti syrského režimu se bránit proti náletům USA a Izraele.

Ministr zahraničí tento prodej kritizoval jako „destabilizující“ a izraelská vláda apelovala na Rusko, aby tuto transakci zastavilo. Syrský nákup přichází po izraelských náletech, při nichž použili střel dalekého „dosahu“, aby na Damašek zaútočili zpoza syrských hranic.

Ve čtvrtek Írán zapřísahal, že reakcí na izraelské nálety by měly být „údery pod pás na několika místech.“ Íránský vyslanec v Sýrii Ali Akbar Salehi slíbil „plnou a neomezenou podporu z Íránu, politickou, vojenskou a ekonomickou syrskému vedení a lidu proti takfiriským teroristům (tj. sunnitské extremistické síly typu Al-Káida), Izraeli, USA a všem, kdo se odváží tuto zemi napadnout.“

Ve čtvrtek rovněž vůdce Hizballáhu Sheikh Hassan Nasrallah oznámil, že Sýrie zásobí jeho milici „speciálními zbraněmi, jaké nikdy před tím neměli,“ a prohlásil to za rozhodnou „změnu hry.“ Tyto zbraně byly zjevně převezeny jako reakce na izraelské nálety na Damašek. „Tohle je strategická reakce Sýrie,“ vysvětlil.

Tyto dodávky zdůrazňují široké regionální dopady těchto zástupných válek vedených Washingtonem proti Asadovu režimu, které primárně závisí na islamistických silách začleněných do Al-Káidy a rizika, že americká válka v Sýrii se eskaluje do regionálního či dokonce globálního konfliktu.

V pracující třídě Spojených států je široká opozice proti USA tažení do války v Sýrii pod dohledem presidenta Baracka Obamy a Demokratické strany. Nedávný průzkum zachytil odpor proti válce u 62 procent obyvatelstva USA.

Tento konflikt si už vyžádal strašlivou daň od Syrského lidu. Během několika posledních měsíců se počet lidí v Sýrií vyhnaných ze svých domovů válkou zvýšil ze 2 milionů na 4,25 milionů. Celkem 6,8 milionů Syřanů, včetně 3,1 dětí, je označovaných za „v těžké nouzi s potřebou humanitární pomoci“ na základě vyjádření Kanceláře koordinátora humanitárních záležitostí OSN (OCHA).

Jordánští činitelé uvedli, že syrští uprchlíci nyní činí 10 procent celkového jordánského obyvatelstva, což by při současné trendu mělo uprostřed roku 2014 explodovat na 40 procentech.

Nárůst USA vojenských operací proti Sýrii je doprovázen diplomatickým úsilím k zajištění, že post-Asadovská vláda bude mít s americkým impériem dobré vztahy. Ministr zahraničí John Kerry se snažil o dohodu s Ruskem, která by vydláždila cestu pro nějakém uspořádání sdílené moci.

Tomuto plánu se rovněž dostalo významné chvály od amerických strategických a mediálních kruhů. Zbigniew Brzezinski, sice prominentní architekt americké imperiální politiky, však vydal silnou kritiku navrhovaných Spojenými státy vojenských akcí proti Sýrii a místo toho navrhoval, aby zkusili do plánů na odstranění Asada diplomaticky zapojit Rusko a Čínu.

Řekl:

„Různé ty navrhované plány na všelijaké ty intervence jak z cínových vojáčků ze všech stran konfliktu – jako bezletové zóny, bombardování Damašku atd. – by prostě situaci jen zhoršily. Žádný z těch návrhů by nevedl k výsledkům se strategickým prospěchem pro USA. Naopak by vytvořily ještě složitější, nedefinovatelný skluz do ještě horších scénářů. Jediným řešením je se snažit o ruskou a čínskou podporu pro OSN sponzorované volby, v nichž by mohlo jít při troše štěstí Asada ‚přesvědčit‘, aby se jich neúčastnil.“

V této linii jsou i návrhy Davida Ignatiuse z Washington Post na „přechodnou vojenskou vládu“, do níž by se začlenily i „usmiřitelné elementy Asadovy armády“ pod vedením Spojenými státy podporovaného generála Salim Idrisse, dezertéra, který nyní velí syrským opozičním silám.

Američtí činitelé v podstatě doufají, že v kontextu jednání organizovaných spolu s ruskou vládou přesvědčí syrské důstojníky, by zorganizovali puč k sesazení Asada, a pak provedli dohodu s Spojenými státy podporovanou opozicí. K jejich plánům patří nová vládní koalice sestávající z opozičních i režimních elementů Ignatiusem popisovaných jako „vojenská přechodná vláda, do níž by se začlenily usmiřitelné elementy Asadovy armády.“ Asad by byl odstraněn, ač nižší členové jeho vlády by mohli zůstat.

Další články k tématu:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  globalresearch.ca