Čínská státní média komentují výsledky „bleskové“ návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Číně, která podle jejich názoru „proběhla ve velmi důležité chvíli a má zvláštní význam pro dvoustranné vztahy“. „Ruský prezident Vladimír Putin ukončil 25. června svou první „bleskovou" návštěvu Číny v tomto roce. Příjezd ruského prezidenta se uskutečnil v důležité chvíli pro čínsko-ruské vztahy a má zvláštní význam…


Výsledky návštěvy také umožnily další plánování a projektování vztahů na vysoké úrovni a všeobecné strategické spolupráce a partnerství mezi Čínou a Ruskem a určily vektor rozvoje takových vztahů, a také přidaly mocný impuls rozvoji dvoustranných vztahů", uvádějí hlavní noviny Komunistické strany Číny Žen-min ž'-pao.

Agentura Sin-chua uvádí, že současná návštěva hovoří o třech trendech v rozvoji vzájemných vztahů Číny a Ruska.

Prvním trendem je pevné usilování o nastolení spravedlivého a racionálního světového pořádku. „Zvláštní pozornost vyvolávají tři dokumenty, které byly uveřejněny během návštěvy prezidenta Putina v Číně: čínsko-ruské společné prohlášení o upevnění globální strategické stability, společné prohlášení o spolupráci v oblasti rozvoje informačního prostoru a deklarace o zvýšení role mezinárodního práva. Jednotná a sladěná činnost Číny a Ruska v řadě aktuálních otázek svědčí o tom, že obě země se stávají klíčovým faktorem a konstruktivní silou v budování globálního míru a stability", píše agentura.