Sýrie namířila na Izrael své rakety po útocích izraelského vojenského letectva na její vojenské objekty v okolí Damašku. Raketové baterie jsou namířeny také směrem k okupované Izraelem Palestině. Podle syrských zdrojů jsou vojáci připraveni zasadit v případě nové agrese údery „ určitým objektům“. Kromě toho dal Damašek zelenou palestinským oddílům na operace proti Izraeli z Golanských výšin. Izrael ze své strany přemístil na hranici se Sýrií dvě baterie PRO. Obává se odvetné reakce Damašku, který označil izraelské ostřelování syrského území za vyhlášení války.


V noci na neděli ostřeloval Izrael řízenými střelami předměstí Damašku, kde se nacházejí sklady se zbraněmi a vojenské výzkumné středisko a rovněž brigády prezidentské gardy. Podle izraelského listu Haarec byly cílem úderu íránské rakety pro libanonské radikální hnutí Hizballáh. Informace o zahynulých jsou velmi rozporné. Některé zdroje tvrdí, že jde o 300 vojenských příslušníků. Jiné uvádějí 4 zabité a 70 raněných.

Damašek označil akce Izraele za agresi a vyhlášení války proti Sýrii. Může to mít za následek opravdovou válku v regionu, prohlásil syrský ministr informací Omrán Zoubí:

[quote align="center" color="#999999"]

Izraelský útok otevírá dveře pro jakékoli následky v regionu. Tato akce potvrzuje existenci spojení mezi Izraelem a teroristickými skupinami.[/quote]

Připomeneme, že první úder zasadil Izrael vojenskému konvoji na syrském území na hranici s Libanonem v noci na pátek. Cílem úderu byly rovněž íránské rakety, řekl ředitel Institutu Blízkého Východu Jevgenij Satanovskij:

[quote align="center" color="#999999"]

Všechno, co se stalo, se dá považovat za zkoušku budoucí íránsko-izraelské války. Dokážou-li Izraelci dost snadno zlikvidovat vojenský objekt v okolí Damašku, dokážou stejně dobře zlikvidovat íránské jaderné objekty. A v Teheránu si to moc dobře uvědomují.[/quote]

Káhira odsoudila izraelský útok na syrské území. Liga arabských států rovněž odsoudila akce Izraele. Vyzvala RB OSN „k neodkladným akcím s cílem zastavení izraelských útoků proti Sýrii.“

Mezitím zahájil izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí návštěvu Číny nehledě na vyhrocenou situaci v regionu kvůli útokům izraelského letectva na Sýrii. Nechal tyto zprávy bez komentáře. Avšak před odletem do Pekingu svolal neohlášené zasedání kabinetu ministrů za účasti klíčových ministrů a hlav silových rezortů. O výsledcích porady není nic známo. Navíc nepotvrdil a nevyvrátil žádný z izraelských vedoucích činitelů veřejně zprávy o útoku na syrské území.

Zdroj:  czech.ruvr.ru