Francouzský prezident Emmanuel Macron pohrozil „úderem“ v Sýrii, pokud se prokáže, že její vláda používá chemické zbraně proti civilistům. Uvedla to ve středu na svém webu britská zpravodajská stanice BBC. „Udeříme v místě, odkud byly tyto útoky spuštěny nebo kde jsou organizované,“ řekl novinářům.


Nic se nehlásí o schopnosti HVP dosahovat vysoké přesnosti za podmínek elektronických protiopatření. Kdyby nepřítelem bylo Rusku, tak by nabylo ohromné důležitosti. Jejich operační dosah je pouze 43 nmi (80 km) ze 155 mm z klasického děla a 70 nmi (130 km) z pokročilých dělostřeleckých systémů umístěných na lodích (AGS) – takže nic, čím by se šlo chlubit. Nové ruské dělostřelecké systémy nabízí srovnatelné schopnosti a zasahují daleko ničivějšími projektily pálenými s ohromnou přesností. Nová ruská houfnice je schopná zasahovat takové cíle na 70 km je už dávno ve službě. USA začínají s produkcí svých nových sofistikovaných houfnic určených přestřelit všechno, co Rusko nebo Čína mají. Takže by to mohla být superzbraň, ale v současnosti je to oblast, v níž za ruskými ozbrojenými silami, které plánují překonat, pokulhávají.

Nasytit vzdušný prostor ohromným počtem HVP? To ale bude vyžadovat velký počet výstřelů, aby celý ten proces by byl monstrózní. Každý palebný prostředek s sebou nese náklady stejně jako radary, jelikož na cíle, které nepůjde detekovat, nepůjde střely navádět, tedy ne bez radarů. A co energetické nároky? Byl to problém, když nainstalovali kolejnicové dělo na palubu USS Zuwalt, tj. vůdčí loď nové třídy torpédoborců. Takže pro na zemi umístěné odpalovače HVP nasazené kolem prostředků, které mají chránit, to už bude teprve problém.

USA budou také revidovat své plány protiraketové obrany. Přehledová zpráva Pentagonu o obraně proti balistickým střelám se čeká tento měsíc. Armáda se chystá přijít s novou strategií MD v létě. Po tolika letech ohromného úsilí, je třeba všechny existující plány totiž revidovat!

31. ledna provedly USA neúspěšných test klíčové obranné rakety (Aegis Ashore SM-3 Bloch IIA verze). Je to už druhý propadák v řadě. Předtím zkrachovavší test proběhl v červenci loňského roku. To bude mít s nejvyšší určitostí negativní účinek na japonské plány nasadit v USA vyrobený systém Aegis Ashore někdy v roce 2023.

Kontradmirál Archer Macy, bývalý ředitel Spojené organizace pro integrovanou protivzdušnou a protiraketovou obranu, v proslovu na akci organizované Centrem pro mezinárodní a strategická studia (CSIS) 25. ledna řekl, že v posledních 25 letech USA moc pokroku v protiraketové obraně nedosáhly. Zpráva o protiraketové obraně vydaná CSIS v lednu konstatuje, že Amerika na protiraketovou obranu utratila ohromně moc, avšak požadované mise se dosáhnout nedaří. Tato zpráva se zabývá spoustou problémů předtím opomíjených a nabízí k diskusi spoustu věcí, co by se měly udělat, které se předtím nedělaly a ani se o nich seriózně nediskutovalo.

Opravdu, není toho moc, na co by mohli být hrdí. Žádné velké průlomy! Když Aegis Ashore nesplňuje očekávání a celý program MD se bude muset revidovat, tak k čemu budou ty systémy založené na HVP vlastně dodatečnou vrstvou? USA každoročně utrácí přes 70 miliard $ na výzkum a vývoj. Jako výsledek toho dostávají extrémně nákladné systémy, které se až příliš často ukazují být hodně vzdáleny tomu, co se slibovalo a očekávalo. Ohromné sumy se utrácí za budování předražených zbraní, které často plánovanou výkonnost nezvládají. Hlavní hrozba pro vojáky USA v Iráku a v Afghánistánu přichází od improvizovaných výbušných zařízení odpalovaných obyčejnými mobilními telefony. Ty předražené projekty vývoje superzbraní měly jen málo co činění s realitou na bitevním poli. Je to zjevně palčivý problém, ten ale není v hledáčku.

Spousta lidí má zájem nahrabat si zisky, aniž by měli zapotřebí nabízet výrobky na základě nákladové rentability. To nás přivádí zpět k roku 1961, kdy americký prezident Dwight D. Eisenhower ve své rozlučkové řeči národ varoval před příchodem vojenskoprůmyslového komplexu skládajícího se z vojenských dodavatelů a lobbyistů, kteří hrabou zisky ze štědrého rozhazování peněz při vojenských konfliktech a během příprav na války. Skutečnost, že ten akutní problém krachů obranných programů nevytáhl ani prezident ani zákonodárci, dokazuje, že ve Spojených státech amerických je něco velice shnilého. Při všem tom humbuku vyvolaném kvůli imaginárním hrozbám údajně pocházejícím z Ruska se jen velice málo pozornosti věnuje skutečným problémům představovaným těmi, kteří hrabou obrovité zisky plýtváním penězi amerických daňových poplatníků.

Zdroj: southfront.org