Hayden: “Problém, co mám s Internetem, je ten, že je anonymní.” Během včerejšího proslovu v Episkopální církvi Svatého Jana bývalý ředitel NSA a CIA Michael Hayden prosazoval postup směrem k čínskému stylu celosvětové sítě, kdy jsou uživatelé přinuceni se identifikovat, než vystaví on-line obsah. Hayden přirovnávající Internet k divokému západu či k Somálsku poukázal, že by rád viděl, jak Spojené státy přijímají systém webu pod policií podobný tomu, co používá Komunistická Čína, kde jsou uživatelé povinni předložit registraci pod skutečným jménem, než mohou použít služby jako Weibo, čínskou verzi Twitteru.


„Problém, co mám s Internetem, je ten, že je anonymní,“ uvedl Hayden.

Ač je realizace systému registrace skutečných jmen v Číně prolezlá technickými těžkostmi, jeho konečným cílem je zamezit, aby uživatelé sociálních sítí „ šířili fámy“ o vládnoucí Komustické straně, čili jinými slovy je to všechno o rozdrcení disentu vůči státu.

Prominentní mikro-bloggeři, kteří přilákali miliony příznivců v důsledku kritiky čínské vlády, jsou teď zatýkáni a nuceni „doznat“ se ke svým zločinům jako součást návratu k „justici Maovy éry“, a kvůli tomu si Michael Hayden zjevně myslí, že i Amerika by měla přijmout čínský příklad a zakázat internetovou anonymitu.

Během toho, jak hájil masové NSA špehování americké veřejnosti přes nedávno odhalený program PRISM, Hayden rovněž tvrdil, že Gmail je emailovou službou první volby pro teroristy.

„Gmail je celosvětově teroristy nejpreferovanější internetovou službou,“ uvedl, snad proto, že nevěděl, že Gmail je pouhou emailovou službou a nikoliv ISP, s dodatkem, „Nemyslím si, že se to dovíte v reklamách Googlu, je ale zdarma, je všudypřítomný, a tak to samozřejmě tak je.“

Ve skutečnosti, jak zdůraznila i zpráva od Bloombergu, tak „dohled NSA systémů je nejlépe zařízený ke sběru informací o zákona dbalých občanech,“ a nikoliv o skutečných teroristech, u nichž je extrémně nepravděpodobné, že použijí Gmail, Skype nebo iCloud.

Tohle v žádném případě není poprvé, kdy Michael Hayden trousil prohlášení o Internetu, sice plná kontroverzí, leč chudá na fakta.

Minulý měsíc Hayden přirovnal hackery, kyberaktivisty a skupiny za transparentnost k teroristům Al-Káidy, a označil je za „nihilisty, anarchisty, aktivisty, Lulzsecy, Anonymouse, a dvacet dalších, co už pět let nepromluvili na opačné pohlaví.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com