V Chorvatsku vypukl obrovský skandál, chorvatská armáda nakoupila tucet ukrajinských stíhaček MIG-21. Pět stíhaček nakoupených na Ukrajině bylo schopných letu a zbylých sedm muselo být na Ukrajině před prodejem opraveno. Za celou transakci zaplatilo Chorvatsko 133 milionů dolarů. Letouny byly předány do provozu chorvatského letectva v červenci loňského roku. Letadla se okamžitě začala rozpadat. V důsledku závad jsou nyní pouze v provozu tři stroje.


Chorvatská vojenská policie zahájila vyšetřování a zjistila, že na letadlech byla přeznačena sériová čísla. Ani čísla dílů neodpovídají dokumentaci. Existuje podezření, že tyto letouny prodávané Ukrajinou jako originály, mohou být sestaveny z dílů koupených kdekoliv na světě.

Je veřejným tajemstvím, že po návratu údajně opravených letadel měli piloti  strach z rostoucího počtu poruch u MIGů, poruchy zasáhly i ty důležité části letadla, jako jsou radary, hydraulika, a také dvakrát  porucha motoru. Nyní ministerstvo obrany potvrdilo, že " vojenská policie zjistila k informace, podle kterých je nutné provést další kontroly a opětovné opravy stíhacích letounů MiG-21". Vysvětlují, že "existují vážné obavy, které mohou mít vliv na akceschopnost chorvatského letectva".

Je jasné, že mnozí nyní navrhují zrušení chorvatského letectva. Nicméně, generál Josip Stimac, bývalý velitel letectva,  navrhl, aby Chorvatsko požádalo o vrácení peněz za opravy od Ukrajinců a vyhlásilo nové výběrové řízení na opravy dalších MiG-21, jak již dříve nabízely opravny z Rumunska a Izraele. Tak bychom mohli provozovat současné letectvo a  zároveň začali nakupovat nová letadla. Stimac si myslí, že jihokorejská FA-50 bez problémů vyhovují chorvatským potřebám.

Zdroj: pz.cz, vecernji.hr