Aslan Usojan, etnický Kurd a šéf ruské mafie. Muž s přezdívkou Děda Hassan již není kmotrem. Byl zastřelen v centru Moskvy odstřelovačem. Nájemný zabiják zastřelil Aslana Usojana (75) z okna vedlejšího domu, když  vycházel z restaurace v moskevské části Arbat. Podle ruských médií se jeho osobním strážcem nepodařilo zakrýt svého šéfa před šesti ranami, které ho zasáhly a byly pro něj osudné. Zemřel, když ho vezli do nemocnice. Kromě něj zasáhl střelec i ženu, která vycházela z restaurace ve stejnou dobu jako mafiánský boss. S lehkým zraněním hrudníku ji převezli do nemocnice.

Děda Hassan, jak ho přezdívali, prožil v minulosti dva pokusy o atentát. Nejprve ho minul vrah ve městě Soči (1998) a při druhém atentátník v Moskvě (2010), který vážně zranil Usojanovo osobního strážce.

Aslan Usojan

Nazývaný také Děda Hassan (Děd Chasan) byl původem Gruzínec. Byl jednou z hlavních postav ruské mafie, když nahradil na postu bosse Vjačeslava Ivankova. Poslední roky se ukrýval v Abcházii či Ukrajině, kde plánoval rozšířit svá mafiánské chapadla.

Svou „kariéru“ v podsvětí začal v Gruzii, později se přesunul do centra Ruska – Moskvy, pak na Ural, Sibiř či do Uzbekistánu. V roce 2007 začal v podsvětí častěji narážet na jiného bosse – gruzínského mafiána Tariela Onianiho, který se plánoval usadit v Moskvě. V roce 2008 se pro jisté ruské noviny nechal Usoyan slyšet, že „on a jeho lidé jsou mírumilovní, jde jim o to, aby se zabránilo bezpráví“.

Zdroj: rt.com

]]>