Německé ministerstvo vnitra ve čtvrtek s odkazy na obavy z NSA odposlechů telefonů kancléřky Angely Merkel a dalších vrcholných činitelů oznámilo, že neobnoví svůj kontrakt s (americkou) firmou Verizon, aby poskytovala služby vládním ministerstvům. Tato země jako součást svého úsilí o obnovení bezpečných komunikačních sítí bude místo toho spoléhat na německý Deutsche Telekom, hlásí Reuters. Americké podniky už od počátku skandálu NSA vyjadřovaly obavy z potenciálních dopadů zpětných rázů na jejich základní struktury v důsledku těchto odhalení.


Děsily se, že cizí vlády i jiné firmy jim už nebudou důvěřovat, že poskytují bezpečné produkty a služby, takže tlačily na vládu s požadavky na větší transparentnost toho, jak funguje zpravodajská komunita.

Verizon je jednou z prvních společností, která může poukazovat na NSA jako na přímou příčinu krachování jejich obchodních dohod. Ministerstvo vnitra ve čtvrtek zveřejnilo prohlášení, sdělující, že „ty vazby odhalené s propuknutím aféry US Agentury národní bezpečnosti mezi zahraničními zpravodajskými agenturami a firmami, ukazují, že německá vláda potřebuje pro své kriticky důležité sítě vysokou úroveň bezpečnosti.“

Ač to byla první společnost odhalená žurnalistou Glennem Greenwaldem a britskými novinami Guardian, že NSA dennodenně poskytuje miliony položek metadat, tak Verizon není jedinou – nebo nezbytně první – která to dělá.

NSA už údajně v roce 2001 sbírala data od AT&T přes přesměrování informací ve své síti k vládním počítačům. Reportáže od Wired odhalily dokumenty od technika AT&T Marka Kleina ukazující, jak byla tato činnost realizována pomocí hardware v dnes už slavném tajném sálu této společnosti v datovém centru v San Franciscu.

Ač jsou US a Německo spojenci, tak během posledního roku vynašečem Edwardem Snowdenem zveřejněné dokumenty odhalily, že americká zpravodajská komunita má přístup k široké škále německých komunikací. Mělo to mrazivý dopad na vztahy mezi těmito dvěma národy, přičemž Bundestag (německý parlament) byl ve své kritice zvláště sžíravý a požadoval od US odpovědi.

Americké činitele, kteří doufali, že Snowdena obžalují ze špionáže, konsternovalo, když německý parlament dokonce tento zdroj úniků pozval, aby svědčil o praktikách NSA při formálním slyšení.

Kancléřka Merkelová však měla smíšenou historii s požadavky na odpovědi od US.

Nejdříve reagovala pobouřeně a srovnávala NSA se Stasi – komunistickou východoněmeckou tajnou policií – rovněž požadovala, aby se tyto dva národy domluvily na paktu o „nešpehování“.

Její postoj se však značně změnil po květnové schůzce s presidentem Barackem Obamou. Merkelová teď zdůrazňováním potřeby jednoty zkouší tento skandál, který pobouřil německé občany, zamést pod koberec. To ale nevzaly moc vřele nejen opoziční strany, ale ani mnoho jejích voličů, velký počet z nichž vidí v Snowdenovi hrdinu.

Mezi tím nadále na povrch vyplouvají další domněnky týkající se US dohledu. Podle zprávy nedávno publikované v německých novinách Süddeutsche Zeitung, NDR a WDR poskytovala NSA přístup k široké škále telekomunikačních dat i Spolková zpravodajská služba této země (BND). Přinejmenším po tři roky tekla surová data přímo k US agentuře u Frankfurtu – což je město, které je telekomunikačním uzlem pro velkou část Evropy i dále.

Bývalý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich loni vyhlásil, že pokud dostaly zahraniční zpravodajské služby přístup k odposlechům telekomunikačního uzlu ve Frankfurtu, tak to bylo porušení německé suverenity.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: rt.com