Bezpečnostní služby Izraele zadržely organizátory a vykonavatele teroristického činu v Tel Avivu, v jehož důsledku bylo zraněno 29 lidí. Našli je několik hodin po výbuchu na západním břehu Jordánu, nedaleko města Ramaláhu, informovali o tom ale až včera v noci. Je známo, že se jedná o občana Izraele arabského původu, kterého naverbovali palestinští ozbrojenci. Přesný počet jeho kompliců izraelské zvláštní služby neuvádějí. Avšak podle údajů vyšetřování už všichni zatčení svou vinu přiznali. Jak píše izraelský tisk, tato skupina byla ve spojení s hnutím Hamás.

Izrael – Gaza: ticho výměnou za ticho

Mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas bylo dosaženo křehkého příměří. Zastavilo izraelskou operaci Oblačný sloup zahájenou 14.listopadu jako odveta za raketové ostřelování z pásma Gazy.

Příměří bylo dohodnuto ve středu večer za zprostředkování Egyptu a USA. Mezitím byla zásada „ticho výměnou za ticho“ již narušena. Brzy po zahájení platnosti dohody o zastavení palby byly Izraelem sestřeleny dvě rakety z Gazy, ale tři dopadly na jeho území. Podle jiných zdrojů, bylo z Gazy odpáleno 12 raket. Odvetná palba nenásledovala.

Během týdne velké operace izraelské armády v Gaze zahynulo 160 Palestinců a přes 1200 utrpělo. Izrael ztratil v důsledku ostřelování 5 lidí, desítky byly zraněny. Ve středu večer odsoudila Rada Bezpečnosti OSN zánik civilních obyvatel. Vyjádřila naději, že příměří přispěje k stabilnímu skoncování s násilím v pásmu Gazy a Izraeli.

Kdo měl na této válce zájem, kdo v ní zvítězil? Tady je mínění experta Ústavu strategických odhadů a analýzy Sergeje Děmiděnka:

Je to izraelská předvolební válka, Likuda a Netanjahua. Přesné opakování operace Lité olovo z konce 2008 – začátku 2009. Tenkrát byla iniciátorkou Kadima. Dnes zdůraznil Likud svoji pevnost v hájení izraelského postoje a ochraně obyvatelstva. Za vítěze se dá zřejmě označit Likud, izraelští konzervativci. Nikoli z vojenského hlediska, ale výhradně z morálního. Pokud jde o PR, prosazení vlastní ideologie a posílení předvolebních pozic.

Avšak v Gaze byl 22.listopad označen za Státní svátek vítězství. Vláda enklávy vyzvala všechny Palestince k oslavám této události a návštěvám rodin zahynulých. Dá se mluvit o vítězství Palestinců? Tady je mínění experta Ústavu orientalistiky Ruské Akademie věd Borise Dolgova:

Poprvé za celou dobu konfrontace dosáhly palestinské rakety Tel Avivu a Jeruzalému. Celkem bylo na Izrael vypuštěno přes 1500 střel. Je jasné, že palestinské ozbrojené oddíly v mnohém zvýšily svůj vojenský potenciál. Není to ale žádné vítězství. Konfrontace skončila nerozhodně. Další konflikty může odvrátit pouze překonání palestinského problému. Nestane li se to, může dojít k vyhrocení konfrontace.


Palestina hodlá zažalovat Izrael u Mezinárodního trestního soudu

V případě, když dostane status státu-pozorovatele v OSN, hodlá Palestina se obrátit na Mezinárodní trestní soud se žádostí o potrestání osob odpovědných za operaci izraelské armády „Oblakový sloup“ na palestinských územích. Prohlásil o tom ve čtvrtek člen Výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny Saleh Rafat.

Šéf Palestinské národní administrativy Mahmud Abbas se obrátí 29. listopadu na OSN se žádosti o přijetí PNA jako státu-pozorovatele do této organizace.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>