Už v listopadu se akcie Cisco propadly do díry poté, co byla tato společnost v důsledku propadu prodejů v Číně nucena nově určit svá očekávání výnosů, takže bylo jasné, že chybí asi tak $2 miliardy kvartálních výnosů, které byly vymazány z předchozí trendové linie. Cisco se od té doby sice povedlo něco z té ztracené tržní hodnoty obnovit, jelikož investoři korigovali to, co se teď jeví jako daleko pomalejší tempo růstu této společnosti (před několika dny byl ohlášen výnos $11.55 miliard, tj. o $1 miliardu méně, než by firmy jako Goldman očekávaly ještě před 6 měsíci).


Zůstává však jedna otázka – co způsobilo tento propad prodejů a zvláště těch lokalizovaných na čínském trhu.

Už dlouho je za nejpravděpodobnější spekulativní důvod považována čínská nechuť vůči Cisco a jejím druhům kvůli odhalením fakt Edwarda Snowdena rozvádějícím temné NSA špionážní aktivity spolu s rolí korporací, jako je Cisco, v nich.

Teď jsou už tyto spekulace potvrzeny, když přišly zprávy, že Obamovi nenapsal dopis nikdo jiný než CEO Cisco John Chambers „varující před kolapsem důvěry v USA technologie poté, co se objevily důkazy ukazující, že Agentura národní bezpečnosti se probourává do zařízení jeho společnosti.“

Jelikož Finacial Times referuje o tom, že spatřily dopis od ředitele CISCO Johna Chamberse apelující na „standardy chování“, které dají otěže vládnímu dohledu tak, aby cíle národní bezpečnosti nepřekážely USA vedoucí pozici na globálním technologickém trhu.

Je při tom ironií, že tato společnost byla zatím potichu o svých pseudo-symbiontických vztazích s USA super-špionážní agenturou, a bylo to až po ztrátách miliard v prodejích a v tržní hodnotě, kdy se nakonec rozhodla se ozvat. K nahlédnutí:

[quote align="center" color="#999999"]

Dopis byl datován den poté, co začaly na internetu obíhat obrázky ukazující personál NSA, jak po odeslání zařízení zákazníkům otvírá krabice se zařízeními od Cisco, aby tato americká bezpečnostní agentura mohla monitorovat internetový provoz.

Pan Chambers si stěžoval, že aktivity NSA podvrátí důvěr mezi zákazníky amerických technologických firem. Mluvčí Cisto potvrdil, že jejich generální výkonný ředitel tento dopis poslal, odmítl to ale dále komentovat.

„My prostě tímto způsobem nemůžeme fungovat, naši zákazníci nám důvěřují, že jsme schopni doručit k jejich dveřím produkty, které splňují nejvyšší standardy integrity a bezpečnosti,“ uvádí dopis od pana Chamberse.

Objevily se domněnky, že NSA vniká do IT zařízení během převozu od výrobců k zákazníkům, aby jí to pomohlo při monitorování a získávání informací o cílech dohledu. Podle těchto zpráv k zařízením modifikovaným NSA patří routery, servery a další zařízení počítačových sítí exportovaných z USA.

NSA na to reagovala tím, že „poukazy, že by snad sběr dat zahraničního zpravodajství NSA byl svévolný a bezuzdný, jsou falešné,“ ale nezabývala se žádnými konkrétními incidenty.

Dopis od Cisco říká, že „pokud jsou tyto domněnky pravdivé, pak tyto akce podvrátí důvěru v náš průmysl a ve schopnost technologických společností dodávat globálně použitelné produkty.“[/quote]

Takže teď, když přichází zpětné rázy z objevů vzájemně parazitické koexistence NSA a firem jako Ciso, které byly předvedeny celému světu, a zvláště Číně, aby se na ně všichni podívali, tak co s tím ti CEO dělají? Proč s tím samozřejmě vystupují na veřejnou scénu, jako třeba tímto způsobem:

[quote align="center" color="#999999"]

Ve svém dopise z 15. května pan Chambers pana Obamu žádá, „aby přijal více kroků a zaujal více vůdčí roli při zajištění uplatňovaných směrnic a reforem, které by mohl celý svět ctít.“

Pan Chambers uvedl, že důvěra v otevřený globální internet USA přináší ekonomický prospěch, ten však bude „erodován odhaleními vládního dohledu… a domněnkami, že vláda raději zneužívá bezpečnostních slabin, než aby je ohlašovala.“

Dodal: „S tím, jak chybí nový přístup, v němž svou roli hrál i průmysl, který by ale mohl být, pane presidente, pod vaším vedením, tak máme obavy, že je tím poškozeno globální technologické vůdcovství naší země. Důsledkem by rovněž mohl být fragmentovaný Internet, když sliby toho příštího Internetu nejsou nikdy plně realizovány.“[/quote]

My tedy věříme, že Obama, jehož mezinárodní postavení ve světě nebylo nikdy slabší než teď po katastrofální kampani v Sýrii, a po tom, co se formuje jako další katastrofální kampaň na Ukrajině, se toho zhostí správně.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com