Pokud si myslíte, že posunovat předměty pouhou silou myšlenky mohou jenom hrdinové vědeckofantastických filmů, tak je na čase se tohoto omylu vzdát. Zcela nedávno v japonském Kjótu vědci ze společnosti ATR vynalezli přístroj nejnovější generace, který umožňuje myšlenkami pohybovat se vzdálenými předměty. Záměr ATR je, aby sériové výroba tohoto přístroje byla zahájena do roku 2020. Přístroj se nazývá Network Brain Machine Interface. Jedná se o originální pokrývku hlavy, ze které vycházejí senzorické kabely. Tyto senzory zaznamenávají i ty nejmenší výkyvy v cévním systému a reagují na mozkové impulsy.

Jukiasu Kamitani ze společnosti ATR Computational Neuroscience Laboratories je přesvědčen o tom, že zmíněný výrobek zjednoduší život mnoha osamoceným starým lidem a také osobám s omezenými pohybovými možnostmi:

Počítáme s tím, že Network Brain Machine Interface rozpoutá skutečnou revoluci mezi přístroji vyvinutými pro zlepšení kvality života lidí, kteří se z různých důvodů nemohou pohybovat. Doufáme, že náš přístroj bude možné používat jak v různých rehabilitačních centrech, tak i v domácích podmínkách.

Jak ukázaly experimenty, člověku postačí, když si jen představí pohyb, který by udělal pravou nebo levou rukou, aby tuto myšlenku převedl do reality. Účastníci experimentu tak mohli pouze svojí fantazií zapínat a vypínat televizor, světlo v pokoji a také přivádět do pohybu v potřebném směru invalidní vozík.

Mechanismus funkce Network Brain Machine Interface je jednoduchý i složitý zároveň. Informace o impulsech, které přicházejí z mozku přijímá zařízení, umístěné v helmě. Odtud pak pokračují do databáze, kde dochází k jejich analýze. Odtud je poté odesílán příkaz různým předmětům v místnosti, které jsou zařízením také vybaveny. Problém však je v tom, že pro každého pacienta je třeba celý systém individuálně nastavit, aby byl minimalizován počet špatně pochopených příkazů.

V současné době trvá převod myšlenky na činnost průměrně 6 – 12 vteřin. Vývojáři však počítají s tím, že během tří let tuto dobu zkrátí na jednu vteřinu.

Vědci čtou myšlenky pacienta s mozkovou disfunkcí

Neurobiologové z Univerzity Západního Ontaria tvrdí, že rozlišují mozkové signály pacienta, který již 10 let žije ve vegetativním stavu.

Vědci pozorně sledují chování mozkových krevních cév 39letého Scotta Routleyho. Po prozkoumání reakce jistých částí mozku na některé otázky položené zdravým lidem začali neurobiologové klást tytéž otázky pacientovi a současně sledovat stav jeho cév.

Výsledek překonal, podle vědců, všechna jejich očekávání: jasně pochopili odpovědi „ano“ a „ne“. Tento Kanaďan, který dostal vážná traumata v silniční havárii, sdělil, že necítí bolesti.

Neurobiologové jsou přesvědčeni, že nová metoda „kontaktu“ s takovými pacienty pomůže mnohým z nich tlumočit své myšlenky a přání.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>