Nedávno odtajněné dokumenty ukazují, že izraelský režim ukradl jaderný materiál ze skladu obohaceného uranu v USA pro výrobu první atomové zbraně Tel Avivu. Institut pro výzkum středovýchodní politiky studoval stovky nedávno odtajněných dokumentů americké „Central Intelligence Agency“, Federálního úřadu pro vyšetřování a dalších agentur. Studie zjistila, že Izrael používal své agenty speciálních služeb v USA k proniknutí do skladu s jadernými materiály Spojených států v průběhu let 1950-1960 a ke krádeži stovek kilogramů obohaceného uranu pro výrobu své první atomové bomby.

Po desetiletích informační blokády Washingtonu, ministerstvo energetiky v roce 2001 nakonec potvrdilo, že z jaderného zařízení „Numec“ v Apollo v Pensylvánii bylo ukradeno 269 kg uranu.

V 50. letech USA podepsalo smlouvu o dozoru nad „Numec“ s americkým židem, Zalmanem Shapiro, který byl později podezřelý z toho, že má vztahy s Tel Avivem.

Jedenáct let po jeho jmenování, v průběhu operace provedené čtyřmi agenty „Mossadu“, kterými byli Rafael Eitan, Avraham Ben-Dor, Ephraim Biegun a Avraham Hermoni, bylo ze závodu ukradeno 269 kg obohaceného uranu.

Mezitím, členové Kongresu a úředníci ministerstva energetiky přes varování o možné činnosti sabotáže a důkazech o infiltraci v jaderném zařízení, odmítli zrušit smlouvu o „Numec“ nebo to brát jako bezpečnostní hrozbu.

Od roku 1958, kdy Izrael začal budovat svoje zařízení „Dimona“ pro zpracování uranu a plutonia v Negevské poušti, se široce věřilo, že tam tajně vyrábí mnoho jaderných hlavic, které vydobyly Izraeli pověst jediného držitele těchto zbraní hromadného ničení na Blízkém východě.

Zdroj: sott.net, Překlad: jinezpravy.blogspot.cz

]]>