V důsledku nové studie se zjistilo, že Britové v různých časových obdobích napadli téměř 90 % všech států na světě. Analýza historie téměř 200 zemí světa ukázala, že pouze 22 z nich nikdy nezažilo britskou invazi. Výsledky této analýzy jsou popsány v nové knize „Všechny země, které jsme kdy napadli a jen to málo, do kterých jsme se nedostali.“ Autor Stuart Laycock zkoumal všechny státy na světě v abecedním pořadí a studoval historii těchto zemí, aby zjistil, zda někdy v určité době jejich historie zažily britskou invazi.

Jen relativně malá část z celkového počtu zemí v seznamu Laycocka, které napadli Britové, byla oficiální součástí říše. Ostatní byly zařazeny, protože někdy byla na jejich území do jisté míry vojenská přítomnost Británie – buď silou, hrozbou síly, jednáním nebo platbou.

Britské nájezdy pirátů, lupičů nebo ozbrojených objevitelů byly rovněž zahrnuty, jelikož byly schváleny britskou vládou.

Jak autor říká, po dvou letech pečlivého zkoumání byl šokován odpovědí. „Byl jsem naprosto šokován, když jsem shromáždil kompletní seznam. Myslel jsem, že jsem měl docela dobrou úroveň všeobecných znalostí. Byl jsem v šoku.“

„Ostatní země by mohly napsat podobné knihy, ale asi by byly o mnoho kratší. Nemyslím si, že se někdo s tímhle může srovnávat, i když Američané v 20. století tvrdě pracovali na svém seznamu.“

Laycock řekl, že skutečné číslo může být i vyšší a vyzývá veřejnost, aby mu poskytla důkazy jiných útoků.

Například v případě Mongolska – jedné z 22 zemí, u které se předpokládá, že ji Britové nenapadli věří, že britská invaze se možná uskutečnila, ale nemohl najít důkaz.

Země upadla do chaosu způsobeného ruskou revolucí, které se účastnila Velká Británie a další velmoci. Laycock našel důkaz vojenských operací v Rusku, asi 50 km od hranic s Mongolskem, ale nebyl schopen určit, zda se přiblížili k Mongolsku blíže než na tuto vzdálenost.

Země, které Británie nikdy nenapadla:

Andorra, Bělorusko, Bolívie, Burundi, Central African Republic Chad Kongo, Guatemala, Pobřeží slonoviny, Kyrgyzstán, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Mali, Marshallovy ostrovy, Monaco, Mongolsko, Paraguay, Sao Tome a Principe, Švédsko, Tádžikistán, Uzbekistán, Vatikán

Zdroj: telegraph.co.uk, Překlad: jinezpravy.blogspot.cz

]]>