Ve státě New Jersey byla vyhlášena výstraha v jaderné elektrárně Oyster Creek kvůli zvýšenému stavu vody v oceánu v souvislosti s hurikánem Sandy, oznámila Komise pro jaderné regulování USA (NRC). Stav pohotovosti je druhým nejnižším na čtyřstupňové škále varování. Podle slov představitele této komise mohou být v případě, že voda bude dále stoupat, poškozena čerpadla, která ochlazují vodou použité palivo. Pokud to bude nutné, operátoři by mohli k ochlazení bazénku použít vodu z požárních hadic.

Dále v severní části státu New York byl v pondělí uzavřen reaktor jaderné elektrárny Nine Mile One kvůli problémům se přenosem elektřiny do rozvodné sítě, zatím není jasné, zda výpadek souvisí s mimořádně silnou bouří Sandy.

K silnému výbuchu došlo v newyorské transformační stanici

V transformační stanici společnosti Consolidated Edison v New Yorku, kde teď zuří hurikán Sandy, došlo k silnému výbuchu.

19 zaměstnanců energetické společnosti je zablokováno v budově rozvodny, která se nachází ve východní části Manhattanu. Televizní kanál CNN uvedl záběry, na nichž je vidět několik jasných záblesků v transformační stanici. Co mohlo být příčinou výbuchu, a také další podrobnosti zatím neznáme.

Zdroje: czech.ruvr.ru, czech.ruvr.ru

]]>