Během asi tak posledního měsíce Spojené národ samy sebe nesmírně zneuctily. (Washington „vítá“ rozhodnutí OSN jmenovat Saúdskou Arábii předsedou Výboru OSN pro lidská práva (UNHCR)) A hned zčerstva ze scény tohoto ztrapnění epických rozměrů teď OSN chce vládám celého světa říci, jak cenzurovat internet. Přál bych si, abych neříkal pravdu. Od the Washington Post:


[quote align="center" color="#999999"]

Ve čtvrtek vydala Širokopásmová komise pro digitální rozvoj této organizace zkázonosnou „výzvu celému světu, aby se probudil,“ týkající se toho, co nazývá „kyber-VAWG,“ čili násilí proti ženám a dívkám. Zpráva dospívá k závěru, že obtěžování on-line „je problémem pandemických rozměrů“ – o kterém ale před tím ještě nikdo nikdy neslyšel.

Ovšem Spojené národy se uchylují k návrhu na radikální, proaktivní politiku změn jak pro vlády, tak pro sociální sítě, čímž v podstatě protlačují zcela novou vizi toho, jak by mohl Internet fungovat.

Podle US zákonů – tj. zákonů, které nikoliv náhodně vládnou nad většinou největších světových on-line platforem – zprostředkovatelé jako Twitter a Facebook nemohou být obecně bráni k odpovědnosti za to, co na nich lidé dělají. Ale Spojené národy navrhují, aby jednak sociální sítě proaktivně fungovaly jako policie nad každým profilem a příspěvkem, a také aby i vládní agentury dávaly „licence“ jen těm, kdo budou souhlasit, že to takto budou dělat. [/quote]

Lidé jsou on-line obtěžováni a řešením je všechno cenzurovat a dávat licence na projev? Pozoruhodné.

[quote align="center" color="#999999"]

Jak by to mělo opravdu fungovat, to nevíme; ta zpráva je konkrétní jen nepatrně, prý akční politika. Ale opakovaně navrhuje, že jednak sociální sítě musí samy přijmout silnější režim proti obtěžování, a zrovna tak je i třeba, aby je k tomu proaktivně nutily i vlády.

V jednom bodě u konce tohoto spisu dospívá panel OSN k závěru, že: „Je třeba, aby politické a vládní orgány používaly svého privilegia na licence“ tak, aby lépe chránily lidská práva a práva žen, a udílely licence jen „takovým Telekomům a vyhledávacím enginům“, které „vedou dohled nad obsahem a jeho šířením.“[/quote]

Takže se od nás čeká, že se necháme poučovat o lidských právech organizací, která jmenovala šéfem svého panelu pro lidská práva Saúdskou Arábii? Chápete?

[quote align="center" color="#999999"]

Bez ohledu na to, zda si myslíte, že by na tom mohlo být něco dobrého, tak to má ohromné důsledky: Je to pokus o transformaci Webu z libertariánského volného pro každého na nějaký druh nuceného sociálního kolektivu.

Zpráva OSN nás ale i tak ničemu z toho nepřibližuje: ani její nejmírnější návrhy nejsou průchodné. Můžeme lidi vzdělávat o sexuálním násilí nebo je učit „digitálnímu občanství“ na školách, ale přinucení sociálních sítí, aby vedly policejní dohled nad vším, co jejich uživatelé vystavují, je téměř nemožné. A i kdyby to šlo, má to závažné důsledky pro inovace a svobodu projevu: Podle CDA 230 od the Electronic Frontier Foundation – jsou zákony, které vyjímají on-line zprostředkovatele z takovéhoto druhu policejního dohledu – v podstatě tím, co umožnilo vznik moderních sociálních sítí (a blogů a komentářů a fór atd.).[/quote]

Když budeme mít štěstí, tak pro nás bude šéf saúdské náboženské policie (ano tu mají), který se před pár lety běsnil proti Twitteru, k dispozici i jako šéf tohoto projektu.

To bude fór, co?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com  

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]