Nejnovější video bláznivého kousku ruského stíhacího pilota v Sýrii názorně vysvětluje syndrom panického strachu Američanů při každém přiblížení stíhaček typu Suchoj. Pilot letounu Su-30SM v tomto případě předvedl, co chápe pod doslovnou "leteckou inspekcí" nákladového prostoru většího zásobovacího letadla (pravděpodobně Il-76).

Během manévru, který se podle všeho odehrál ve vzdušném prostoru Sýrie, si pilot ruské stíhačky důkladně prověřil "zavazadlový" prostor zásobovacího letadla těsně poté, co posádka z jeho útrob uvolnila náklad určený pro pozemní jednotky.

Stíhačka se přitom pohybovala pouze pár metrů od otevřené vykládkové rampy, díky čemuž bylo možné jasně rozeznat pilota v kokpitu, jakož i další detaily "inspekční" stíhačky. Její let v závěsu trval asi minutu, přičemž jasně ukázala svou výzbroj, která byla v tomto případě přirozeně určená na ochranu zásobovacího Iljušinu.

Video demonstrující letecké umění ruských vojenských pilotů se objevilo na ruských sociálních sítích tento týden.

Z pohledu amerického ministerstva obrany by byl manévr prezentován ruským stíhacím pilotem zřejmě kvalifikován jako krajně nebezpečný a riskantní, obsluha nákladového prostoru Iljušin si však podle jejich reakcí ve videu předveden manévr zjevně užívala.