Neočekávaně vyhrocený antagonismus mezi Tureckem a Západem vyvrcholil dnes, což den poté, co NATO preventivně Turecku připomnělo, že je pořád ještě členem aliance NATO s doporučením Ankaře, aby „turecké členství v NATO nezpochybňovala,“ když se Turecko vyslovilo, že má více voleb ohledně možností vojenských spojenců. Reuters cituje tureckého ministra zahraničí Mevluta Cavusoglu, jak ve čtvrtek říká turecké televizi NTV, že tato země „může usilovat o možnosti spolupráce v obranném průmyslu mimo NATO, ačkoliv její první volbou je vždy spolupráce s jeho spojenci z NATO.“


Překlad: Jestli nám Rusko (nebo Čína) poskytnou lepší „obrannou“ nabídku, tak to prostě můžeme vzít.

Tato ostře formulovaná rétorika přichází ve stejný den, kdy Turecko řeklo, že obnoví nálety na cíle Islamistického státu v Sýrii, a požádalo Rusko o vedení společných operací proti jejich „společnému nepříteli.“ Ankara tyto nálety zastavila poté, co turecké síly loni sestřelily ruské letadlo.

Cavusoglu ve stejném interview řekl, že Ankara „se opět svými letadly aktivně zapojí do operací“ proti cílům Islamistického státu. Cavusoglu rovněž řekl, že Ankara Moskvu vyzvala k vedení společných operací proti „společnému nepříteli“ tj. IS. „Bojujme proti té teroristické skupině společně tak, abychom to od nich vyčistili co nejdříve,“ řekl Cavusoglu s dodatkem, že jinak bude IS nadále expandovat a šířit se do dalších zemí.

Aby bylo jasno, když to přichází ze země, která je přímo zapojena do obchodování s ropou Islamistického státu, tak je to přinejmenším trochu ironické, je to však i tak od Turecka pozoruhodný obrat, který provedlo ve své vojenské angažovanosti, kdy se přiklonilo nikoliv k alianci s USA nýbrž ke Kremlu.

„Prodiskutujeme všechny podrobnosti. Vždy jsme Rusko vyzývali, aby vedlo operace proti Daesh (IS) společně,“ řekl s dodatkem, že tento návrh je pořád ještě „na stole“. Ministr zahraničí se uchýlil k vychvalování přínosů užší spolupráce mezi Tureckem a Ruskem.

„V Sýrii je aktivně zapojených mnoho zemí. Mohlo by dojít k chybám,“ řekl. „Abychom tomu zabránili, potřebujeme do praxe uvést mechanismus solidarity a spolupráce mezi námi včetně sdílení zpravodajství v reálném čase.“