Fotografie nosorožce, který byl zabitý pro svůj roh, zvítězila v prestižní soutěži divoké přírody za rok 2017 (Wildlife Photograph of the Year 2017). Vyfotil jej jihoafrický fotograf Brent Stirton v severo-východní Jižní Africe. Je na ní zachycen mrtvý nosorožec ležící v blátě s čerstvou krvavou skvrnou, kde se ještě nedávno hemžil jeho druh. Zvíře bylo zastřeleno pytláky zbraní s tlumičem, aby bylo zamezeno odhalení.


Nosorožcův roh má v některých asijských zemích vyšší hodnotu, než zlato a kokain. Nosorožec dvourohý neboli černý je zařazen na Červeném seznamu IUCN v kategorii kriticky ohrožený. Černí nosorožci byli dříve rozšíření a hojní přes celou subsaharskou Afriku.

Jsou dodnes loveni kvůli rohům, ze kterých se vyrábí ozdobné dýky a jsou používány v některých asijských zemích v tradičním lékařství, kde si mylně představují, že to povede ke zvýšení sexuální potence. Je odhadováno, že 90 % dospělých nosorožců je zabito pytláky kvůli rohům.

Ještě v roce 1900 žilo na území západní Afriky asi 100 tisíc nosorožců dvourohých. V roce 1995 už to bylo pouhých 2400 jedinců.