Severní Korea údajně učinila zoufalou nabídku, aby zabránila válce s USA, na tajném setkání se zástupci USA v Rusku, píše Daily Star. Nejvyšší diplomatka Čong Čong-ne Choe Son-hui přijela do Moskvy na konferenci o jaderném odzbrojení. Říká se ale, že důvodem její návštěvy je tajný a má mnohem důležitější úkol než jenom účast na konferenci.


Jihokorejské média tvrdí, že Choe přiletěla do Ruska na jednání se zástupci USA. Američtí úředníci, kteří se účastní konference říkají, že se připravují plány na schůzku k americko-severokorejské krizi.

Takové tajné schůzky a neoficiální rozhovory se obvykle používají ke zmírnění napětí, přičemž Washington a Pchjongjang ukončily všechny oficiální kontakty začátkem tohoto roku.

Ke schůzce dochází poté co Severní Korea tvrdila, že možnosti diplomacie jsou vyčerpány a vyhrožovala jadernou válkou. Mezitím americký ministr zahraničí Rex Tillerson slíbil, že rozhovory budou pokračovat "dokud nebudou padat první bomby ".

Choe se setkala s klíčovými poradci Vladimira Putina na schůzce potvrzené Kremlem. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová uvedla, že došlo k jednání, ale úředníci odmítli poskytnout další podrobnosti.

Setkání se uskutečnilo poté, co Putin naléhal na obě strany, aby "nalezli způsoby přímého dialogu", abychom se zbavily hrozby jaderné války.


Putin opakovaně vyzýval ke klidu v regionu spolu s klíčovým spojencem Čínou. Zatímco souhlasil s novými sankcemi, Kreml odmítl podporovat intenzivní sankce požadované USA.