Americké ministerstvo zahraničí zjistilo, že Huma Abedinová, nejbližší poradkyně ministryně zahraničí Hillary Clintonové poslala 2,8 tisíce interních dokumentů ze svého domácího počítače, uvedl vydání Daily News. K počítači měl také přístup bývalý manžel Abedinové, americký kongresman Anthony Weiner. Ministerstvo zahraničních věcí již tuto zprávu předložilo soudu.


Clintonová, když byla ministryní, provozovala oficiální korespondenci prostřednictvím svého poštovního serveru. FBI v letech 2015-2016 to vyšetřovalo kvůli možnému úniku utajovaných informací.

Úřad v činech Clintonové neuviděl spáchání trestného činu, i když zjistil, že asi sto dopisů obsahovalo utajované informace. Ještě asi 30 tisíc dopisů Clintonová odstranila s odvoláním, že jsou soukromé povahy.

Zprávy o vyšetřování proti Clintonové mělo velký vliv na její popularitu v předehře k prezidentským volbám v roce 2016, které bývalá ministryně prohrála s Donaldem Trumpem.

Ostatně o jejím postavení před volbami svědčil i titulek The New York Post ze 4. listopadu 2016, tedy čtyři dny před volbami:

V rodícím se skandálu bylo oznámeno, že Huma Abedinová přeposílala důvěrné e-maily Clintonové na počítač, který sdílela s Weinerem.

V srpnu washingtonský federální soud nařídil ministerstvu zahraničí obnovit pátrání po úřední korespondenci v případě úmrtí Američanů v Benghází v Libyi, zejména korespondenci asistentů Clintonové Humy Abedinové, Cheryl Millsové a Jacoba Sullivana.

V roce 2012, v důsledku útoku na velvyslanectví v Benghází byli zabiti čtyři Američané, včetně amerického velvyslance v Libyi Christophera Stevense. Republikáni podezřívali Clintonovou, že ministerstvo zahraničí nezajistilo občanům USA bezpečnost. Parlamentní vyšetřování ale nepřineslo žádné výsledky.

Zdroj: dn.com, pz.cz