Jen pár dnů poté, co Economist ohromil svět svým objevným článkem, že vyslání 1,2 miliardy nekvalifikovaných Afričanů do Evropy by prudce zvedlo globální HDP, tak exekutiva EU odhalila plány na přesídlení nejméně 50 000 uprchlíků, kdy se soustřeďuje na lidi ze severní Afriky, aby tak obešla pašeráky. Jak jsme si všímali už předtím, argumentace v The Economist je ryze neodborná.


Economist si plete země s firmami, které jsou zaměřené na zisk, a kde jsou lidé snadno zaměnitelným zdrojem. Ovšem země jsou komunity a občané obvykle neočekávají, že jsou pro svou vládu jen zaměnitelným zdrojem k maximalizaci HDP. Historie nás učí, že migrace způsobuje sociální nepokoje, rozvrací sociální kohezi a nakonec stabilitu přijímající země. Ale i když pomineme tyhle úvahy sociálního a národnostního typu, tak je zdůvodňování Economistu stejně úplně vedle.

Celá ta argumentace se zhroutí se sociálním zabezpečením a ohromným nadbytkem nekvalifikované práce na světě.

Sociální zabezpečení stanovuje minimální cenu práce.

Když je nadbytek nekvalifikovaných pracovníků, vstoupí do toho vláda a skoupí z trhu nadbytek pracovníků za cenu zvanou sociální zabezpečení.

A tak DW.com hlásí, že centrální plánovači si myslí, že více migrantů znamená více sociálního zabezpečení, více nucené závislosti na über-alles-se tyčící bruselské korporatokracii…


Výkonná složka moci EU Evropská komise ve středu oznámila, že vyčleňuje 500 milionů eur na úsilí o přesidlování Afričanů do Evropy.

Do toho bude patřit přivezení nejméně 50 000 lidí považovaných za nejohroženější a nejvíce potřebující ochranu v příštích dvou letech přímo do Evropy. Soustředit by se to mělo na lidi ze Severní Afriky a z Afrického rohu, řekla tato komise, čímž myslí Libyi, Egypt, Niger, Súdán, Čad a Etiopii. Libye je hlavním místem odchodu pro lidi podstupující nebezpečnou plavbu přes Středozemní moře v pašeráckých člunech, aby se jimi dostali do Evropy.

„Evropa musí ukázat, že je připravena podělit se o odpovědnost se třetími zeměmi, zejména s těmi v Africe. Lidé, kteří mají skutečnou potřebu ochrany, by neměli riskovat své životy nebo záviset na pašerácích,“ řekl médiím v Bruselu komisař pro migraci EU Dimitris Avramopoulos.

EU podle předchozího přesidlovacího systému už přemístila 23 000 lidí, zejména z uprchlických táborů v Turecku a na Středním východě.

Tento krok je součástí snahy EU poradit si s už probíhající migrační krizí, během níž do tohoto bloku přišlo dost přes milion uprchlíků a neautorizovaných migrantů a tím ohrozili evropskou solidaritu. Doporučení Bruselu nejsou pro členské státy právně závazná, když ty jako jednotlivci odpovídají za rozhodnutí o počtech přesídlenců.

Samozřejmě, že je dobře známo, že evropské země mají potíže dohodnout se a realizovat nějakou migrační politiku, stejně jako s dohodou o následném rozmístění uchazečů o azyl, kteří dorazí do hraničních zemí EU a měli by se rozdělit do celého bloku. Kromě toho Brusel ve středu rovněž zveřejnil plány na to, že by zemím Schengenské prostoru volného pohybu během této krize až na tři roky z bezpečnostních důvodů zase dovolil hraniční kontroly.


Samozřejmě, že nám neušlo, že Evropa se už potýká s problémem rozmisťování tisíců migrantů napříč tímto blokem, tak jak by jí v tom tohle mohlo pomoci? Jak jsme učinili závěr už předtím, Afrika má 1,2 miliardy lidí, což se během příštích 25 let zdvojnásobí, kde značná část z nich se v nadcházejících desetiletích přidá k evropské pracovní síle. Spolu s tím vysoce vzdělaná a kvalifikovaná západní populace bude jen ubývat, čímž bude klesat i poptávka po těch nekvalifikovaných pracovnících. (Těm vytváří pracovní místa jen dostatek těch kvalifikovaných.) Neexistuje jakákoliv šance, že Evropa by si mohla dovolit své sociální zabezpečení, aniž by prosadila kvóty na migranty. A i kdyby sociální zabezpečení přestalo úplně existovat, stejně dosáhne evropský trh pracovní síly situace, že tam bude tolika nepoužitelných pracovníků, kteří budou úplně stejně bezcenní, jako jsou teď v Nigérii. A pro nekvalifikovanou část pracovní třídy Evropy je hlasovat pro zastánce otevřených hranic úplnou sebevraždou.

Je dost zajímavé, že Economist v podstatě konstatoval, že Afričané nejsou schopni využít své pracovní síly sami. I že vedení afrického obyvatelstva pod dozorem Evropanů během toho krátkého období kolonizace Afriky selhalo, a tak chce teď Economist přivést ty Afričany pod dozor Evropanů pomocí politik otevřených hranic a přemisťování afrického obyvatelstva do Evropy.

Myslí si Economist, že Evropané jsou ti jediní, kdo mohou vyřešit africké problémy?

Zdroj: zerohedge.com