V první polovině roku 2013, Facebook obdržel kolem 26 000 vládních žádostí na soukromé informace přibližně 38 tisíců uživatelů, přičemž polovinu požadavků měla na svědomí americká vláda. Facebook zveřejnil tato čísla v pondělí, následujíc tak Microsoft a Google. Podle Facebooku, vlády celkově z 74 zemí požadovaly soukromé informace o jejich občanech, nicméně většina těchto žádostí přišla z USA. Nedávno publikované tajné dokumenty odhalily, že NSA platí miliony dolarů top technologickým společnostem – včetně Facebooku, za spolupráci s americkou vládou.


Federální zákon v USA umožňuje vládě požadovat data od těchto společností bez soudního příkazu. Pokud odmítnou, čeká je boj v tajných soudních jednáních. Facebook poskytl data v 60% případech.

Jelikož americká vláda znemožňuje těmto společnostem zveřejnit přesná čísla – jak často byly nuceny vydat informace, Facebook nebyl schopen specifikovat, kolik z těchto 38 000 požadavků přišlo z USA.

Po celém světě se policie a zpravodajské služby obraceli na Facebook ohledně informací o vládních cílech – například aktivistech organizující protivládní protesty v Turecku. V první polovině tohoto roku, Facebook přijal 97 požadavků o 173 uživatelích od turecké vlády, přičemž původně odmítal tvrzení, že žádostem vyhověl. Nyní ale tento sociální gigant přiznává, že poskytl informace o 45 uživatelích.

„Bojujeme proti mnoha z těchto žádostí, jakmile najdeme legální cestu na jejímž základě můžeme stavět“ napsal na svém blogu Colin Stretch, hlavní právní poradce společnosti.

Celkově, za posledního půl roku, přesně 6 zemí předložilo požadavek na osobní informace více než tisícovky uživatelů a to – USA, Francie, Itálie, Indie, Německo a Spojené království. Rusko, největší země na světě předložilo pouze jednu žádost za stejnou dobu.

Facebook řekl AP, že plánuje pravidelně poskytovat údaje o počtu žádostí, jenž obdrží od vládních agentur.

Překlad: Aleš Caisek

Zdroj: rt.com