Egyptští bezpečnostní představitelé tvrdí, že zabitý velvyslanec Christopher Stevens hrál významnou roli v získávání džihádistů ze severní Afriky, zejména v Libyi pro boj proti Assadovi v Sýrii. Podle nich pracoval jako spojka mezi Saúdskou tajnou službou v získávání kontaktů. Protože Stevens byl zkušený diplomat a na Středním východě se pohybovala celou kariéru, velice dobře věděl, koho má oslovit. Egyptské vojenské zdroje ale dodaly, že Stevens posílal do Washingtonu seznamy džihádistů ke kontrole, aby zjistil, která jména byla zapojena v boji proti amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu.

Bývalý důstojník CIA Bruce Riedel řekl v rozhovoru: „Není pochyb o tom, že al-Káida je součástí opozice v Libyi, byly to Kaddáfího hlavní nepřátele a jejich hlavní sídlo je v Benghází. Prozatím je nejisté, jak velkou část opozice tvoří zda to jsou 2% nebo 80 %.

S kým bojuje syrská armáda? Za co bojuje syrská opozice? Proč je v tomto konfliktu tolik zaujatých stran? Tento film nebyl vytvořen v redakci, ale v bojových podmínkách, tak aby co nejvíce nastínil situaci, která zde panuje. Videodokument ZDE.

Zdroj: wnd.com

]]>