Mluvčí ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov prohlásil, že britská letadlová loď Královna Alžběta je pouze „dobrým námořním terčem.“ „Prohlášení hlavy britského ministerstva obrany Michaela Fallona o převaze vnější krásy nové letadlové lodi nad ruským letadlovým křižníkem Admirál Kuzněcov svědčí o naprostém neznání vojenské námořní vědy. A především podstaty rozdílů mezi „letadlovou matkou," kterou je de facto britská loď, a letadlovým křižníkem projektu 1143.5 Admirál Kuzněcov," řekl Konašenkov.


Podotkl, že britská letadlová loď je bez pomoci zvenčí schopna pouze vypravovat letouny v těsném obklíčení bitevních lodí, které ji chrání, pomocných plavidel a ponorek.

Proto je britská letadlová loď, na rozdíl od letadlového křižníku Admirál Kuzněcov vybaveného protivzdušnou, protiponorkovou a hlavně protilodní raketovou zbraní Granit, pouze dobrým velkým námořním terčem," zdůraznil mluvčí MO RF.

Konašenkov řekl, že „s ohledem na to všechno je právě v zájmu britské královské flotily nedemonstrovat na širém moři „krásu" své letadlové lodi blíž než několik stovek mil od „vzdáleného příbuzného."

Britský ministr obrany Michael Fallon oznámil, že Rusko bude závistivě hledět na novou britskou letadlovou loď Queen Elizabeth, sděluje The Telegraph.

Fallon srovnal nejnovější loď Britského královského letectva s ruskou letadlovou lodí Admirálem Kuzněcovem, který označil za zašlý. „Myslím, že Rusové budou na tuto loď závistivě hledět," oznámil.

Loading…