30. září napochodoval na US ambasádu v Bagdádu ruský generál a řekl US diplomatům, že Moskva „do hodiny“ v Sýrii zahájí letecké operace. Nejlepší by bylo, řekl, kdy jim šly US z cesty. Tento generál byl přidělen k nově vytvořené irácké zpravodajské buňce obsazené Ruskem, Sýrií a Íránem. To, že Moskva to ohlásila s tak maličkým předstihem a nepodělila se o žádné informace o tom, na koho má Rusko v úmyslu útočit, bylo jak humorné, tak fascinující.


Z podstaty bylo neskutečně zábavné, jak Kreml jen tak vkráčel na US ambasádu a řekl US vojákům, aby vyklidili oblohu nad Sýrií, nebo riskují sestřelení, a pak odkráčel. Avšak konkrétně ta skutečnost, že Moskva upozornila jen hodinu dopředu a neposkytla nic na způsob nějakých údajů, vypadá, že podtrhuje společné podezření Ruska a Íránu, že US podporují určitý počet sunnitských extremistických skupin bojujících o kontrolu nad touto zemí. Je to tak, že Moskva nechtěla, aby měl Washington čas nebo informace potřebné k varování ISIS nebo jakýchkoliv jiných zástupných armád Západu.

V těch týdnech od počátku ruských bojových leteckých misí z Latakie to bylo vnímáno tak, že válečné letouny Moskvy jsou při útocích na extremisty daleko účinnější než americké bojové tryskáče. Je samozřejmě nemožné určit, zda ta videa šířená ruským ministerstvem obrany zobrazují to, co mají údajně zobrazovat, ale každopádně je to daleko agresivnější kampaň než ta, kterou před 13 měsíci spustily US. Rovněž se z umístění ruských náletů jasně ukázalo, že ač kryjí Assada na západě (tj. zajišťují pro režim nejvýznamnější města), tak je bezprostřední prioritou Moskvy zřídit nad touto zemí bezletovou zónu a pokud uvěříte Ankaře, tak se Rusko dokonce odvážilo do tureckého vzdušného prostoru jednou či dvakrát (nebo třikrát, nebo čtyřikrát).

To jasně Pentagon rozhodilo. Nebylo už jasné, kudy by měly US létat bez rizika vzdušného souboje se Suchojem, a nebylo už ani jasné, koho by US mohly nálety podporovat, aniž by naštvaly Moskvu.

A tak US i se svým tehdy vykřikovaným blafováním zůstaly stát stranou a zíraly, jak Rusko s Íránem začaly systematicky rozbíjet opozici financovanou Rijádem, Doha a Ankarou.

Nebo by přinejmenším mohl racionální pozorovatel tuto situaci takto interpretovat. Ale co se týče zahraniční politiky, v tom není u Washingtonu nic racionálního, proto teď US zalistovaly ve scénáři a přísahají, že ta „přestávka“ v náletech na „teroristy“ v říjnu, neměla nic společného s tím, že Rusové bombardují celou zemi, a vše bylo kvůli – teď vybubnování – počasí. Tady to je od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

US a koaliční síly nejspíš v nadcházejících týdnech po přestávce v září a říjnu zvýší nálety proti cílům Islamistického státu v Iráku a Sýrii vystupňují, řekl v sobotu šéf Ústředního velitelství US Letectva.

Generálporučík Charles Brown řekl reportérům na Mezinárodní konferenci náčelníků letectva v Dubaji, že to omezení náletů bylo kvůli počasí a kvůli útlumu aktivit v poli a nikoliv kvůli zahájení ruských náletů v regionu. [/quote]

A tady to je od WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

Během několika následujících týdnů by mělo dojít k nárůstu náletů proti bojovníkům Islamistického státu, řekl v sobotu na pozadí dvouleté mezinárodní konference šéfů letectva v Dubaji reportérům generálporučík US Letectva Charles Brown Jr.

„Došlo k mírnému útlumu“ po hektickém červenci a srpnu, řekl. Špatné počasí a jen málo pohybů sil Islamistického státu v poli nám omezovalo schopnost nalézat cíle a útočit na ně, řekl.[/quote]

Pohleďte! Charlie Brown právě spustil LaVorgna.

Pokud, zde dochází k nějakým „zbytkovým sezónním výkyvům“, tak by přeci Pentagon vždy ještě mohl zdvojnásobit sezónní úpravu dat o náletech k odfiltrování výkyvu, jako se to dělává s ekonomickými daty.

A nenechte se mýlit, to nemá co dělat s Rusy. To je čistě jen shoda okolností, že US nálety na Sýrii se zastavily zrovna, když Moskva začala létat z Latakie (od WSJ):

[quote align="center" color="#999999"]

Ten útlum US náletů byl v souběhu s ruským nasazením bojových tryskáčů v Sýrii a zahájením jejich vlastních náletů.  Ale generálporučík Brown řekl, že to „nemělo co dělat“ s US aktivitami.   [/quote]

Samozřejmě, že ne. Teroristé v těchto dnech prostě zůstávají doma… konec konců je ošklivé počasí:

[quote align="center" color="#999999"]

„Když se tam nehemží, je těžší je zasahovat.“ [/quote]

Všimněte si, že počasí nebylo dostatečně špatné, aby to Pentagonu zabránilo shodit z letadel stovky tun munice a zbraní doprostřed pouště pro nejspíš fiktivní „Syrskou arabskou koalici“.

Takže, pokud zůstane v listopadu nad Sýrií modrá obloha, tak USA začnou brát velice „vážně“ útoky na ISIS a jakékoliv další sunnitské militanty, kteří by mohli mít zařízení k sestřelování dopravních letadel nad Sinajským poloostrovem nebo k upalování jordánských pilotů zaživa nebo k zapojování se do jakýchkoliv dalších loupeživých militantních lumpáren.

Nakonec vás ponecháme s následujícím citátem ruského ministerstva obrany:

[quote align="center" color="#999999"]

UAV monitorují po dvacet čtyři hodin denně situaci v oblastech aktivity ISIS. Všechny zjištěné cíle jsou účinně zasahovány ve dne i v noci, ať je to za jakýchkoliv povětrnostních podmínek. [/quote]