Teď, když irácká vojska úspěšně zabírají trosky velké mešity v Mosulu po vyhnání ISIS, vznášejí se závažné otázky o roli Spojených států v této válce, o které dlouho tvrdily, že ji vedou, aby v tomto regionu porazily teroristy. Mnohým teroristům se však z Mosulu podařilo utéct, aby se dostali na tu část syrského území, kde jsou přítomny síly USA a jejich spojenců.


Press TV vedla interview s Bradem Blankenshipem, žurnalistou u al-Masdar News, a Brentem Budowskym, sloupkařem u The Hill, aby o této otázce diskutovali:

Blankenstein tvrdil, že Spojené státy prosazují politiku rozdělení Iráku, aby si v tomto regionu urvaly vliv a vrazily klín mezi vlády Iráku a Íránu.

„To, co (Američané) v Iráku dělají, je velice podobné tomu, co se říká, že budou dělat i v Sýrii, což je zejména boj proti ISIS (Daesh), a pak, když si urvou kontrolu nad regiony, kdysi používanými ISIS, tak to využijí jako způsobu k rozdělení Sýrie,“ řekl v úterý Blankenship. „A pak v Iráku tam se také budou pokoušet využít svou páku na iráckém území, kde působí, aby Irák více odtrhli od Íránu.“

Konečným cílem USA je oddělit Irák a Sýrii od Íránu, aby Bagdádu s Damaškem znemožnily stát se součástí osy odporu vůči Izraeli a Americe, řekl.

Komentátor řekl, že USA se táhly, aby se zúčastnily skutečných bojů proti Daesh v Iráku a Sýrii, protože Bílý dům měl v tomto regionu jiné priority.

„USA byly zřetelně dost opatrné s útoky na ISIL (Daesh), když utíkali do Sýrie, protože v tomto okamžiku patří k jejich politice donutit Sýrii, Írán a Hezbollah, aby zaplatily za to, že si v Sýrii ISIS dovolily porazit.“




Loading...