Demonstranti v Libanonu vypálili restauraci patřící americkému řetězci KFC, pro svou údajnou anti-islámskou politiku, hlásí pro RT Lucy Kafanová. Stovky demonstrantů se shromáždilo na protest proti třídenní návštěvě papeže v Libanonu a pokřikovali protiamerické slogany. Dále přichází nepotvrzené zprávy, že demonstranti v Tripolisu (Libanon) se pokoušejí zaútočit na Grand Serail, kde sídlí vláda. Svědci v oblasti oznamují, že jsou slyšet výstřely.

Libanon je další zemí zasaženou vlnou pobouření, kterou vyvolal v úterý americko-izraelský antiislámský film „Nevinnost muslimů“, který podle muslimů hanobí proroka Mohameda.

Libyjská milice zabila amerického velvyslance

USA posílají drony, torpédoborce, válečné lodě a 200 příslušníků protiteroristických jednotek do Libye

Mezitím v Jemenu bylo zabito nejméně 5 demonstrujících a další desítky zraněných, když bezpečnostní síly zahájily palbu na demonstranty, kteří zaútočili na americkou ambasádu v hlavním městě Saná.

Dav v Súdánu zaútočil na německé velvyslanectví

V pátek se okolo 5 tisíc demonstrantů, protestujících proti filmu Nevinnost muslimů, shromáždilo v centru Charúmu a následně zaútočili na velvyslanectví Německa a Velké Británie, která spolu sousedí.

Policie se snažila vtrhnout protestujícím vniknout do ambasády a proti davu použila slzný plyn. Avšak ani ten radikály nezastavil. V současné chvíli je známo, že se protestujícím podařilo vniknout do budovy německého velvyslanectví, ze které strhli vlajku a následně ji spálili. Místo ní nad budovou vlaje prapor jedné z islamistických organizací.


Na americké velvyslanectví v Indii zaútočili botami a kameny

Dav agresivně naladěných muslimů v pátek zaútočil kameny, a také sandály a botami, na budovu konzulárního úřadu Spojených států v indickém městě Chennai na jihu země. Tímto způsobem demonstranti chtěli vyjádřit svůj protest proti filmu Nevinnost muslimů.

Podle informaci médií demonstranti rozbili sklo informačního okénka a v policejní budce. Policie budovu úřadu obklíčila. Podle předběžných informací nikdo ze zaměstnanců konzulátu zraněn nebyl.

V Indii žije zhruba 160 milionů muslimů, což je více jak 13 procent obyvatelstva.


Armáda opevňuje americkou ambasádu v Káhiře

Egyptská armáda obkličuje americkou ambasádu v Káhiře ostnatým drátem a betonovými kvádry. Koná se to za srážek policie s demonstranty, jež se pokoušejí prorazit k budově diplomatické mise.

Nepokoje v středu Káhiry znovu vzplanuly dnes ráno. Policie používá granáty se slzotvorným plynem, demonstranti házejí kamení a flašky se zápalnou směsí.

Současně se na náměstí Tahrir scházejí davy lidí. Po páteční modlitbě se tu má konat „pochod milionů“ pod heslem Uhájíme proroka. Během tří dní bylo v Káhiře zraněno přes 200 lidí a zatčeno 32 strůjců nepokojů.

]]>