Konzumace biopotravin není zdraví nijak prospěšnější, ukazuje studie vědců ze Stanfordské univerzity. Její výsledky ukazují, že konzumace biopotravin není zdravější než konzumace klasických potravin. Rozdíl v obsahu vitamínů je velmi malý a rozdělení proteinů a tuků jsou na tom podobně. Podle studie byl větší rozdíl jen v tom, že biopotraviny vykazovaly nižší kontaminaci pesticidy před ostatní potraviny. Dosud žádné studie potravin netrvaly déle než dva roky, takže pokusit se o dlouhodobý výsledek je prakticky nemožné.

Ovoce a zelenina obsahovaly ve srovnání podobné množství vitaminů a mléko mělo stejné množství bílkovin a tuků. Biopotraviny mají podle studie větší obsah dusíku, ale vědci říkají, že je to pravděpodobně způsobeno rozdíly v používání hnojiv a při zralosti sběru potravin. Podle nich není pravděpodobné, že by z tohoto pohledu byly biopotraviny zdravější. Zjištění vědců podpořila britská potravinová Standards Agency.

Biopotraviny jsou produkovány podle přísných kritérií a musí být vyrobeny bez použití:

  • antibiotik
  • umělých růstových hormonů
  • vysokého ovocného cukru sirupu zrna
  • umělých barviv (z uhelného dehtu a petrochemikálií)
  • umělých sladidel z chemikálií
  • synteticky vytvořených pesticidů a hnojiv
  • geneticky modifikovaných proteinů a složek
  • kalu
  • ozáření

Dle posledních průzkumů neexistují žádné přesvědčivé rozdíly mezi ekologickými a klasickými potravinami, které by znamenaly zdravotní výhody,“ vyjádřil se profesor studie Alan Dangour z London School Hygiene.

Podle doktorky Spanglerové existuje mnoho důvodů, proč se lidé rozhodnou konzumovat biopotraviny.

„Někteří lidé se domnívají, že biopotraviny jsou vždy zdravější a výživnější. Byli jsme překvapeni, ale nenašli jsme rozdíly,“ říká doktorka Crystal Smith Spanglerová.

Dodatek:

Standfordská univerzita má hluboké finanční vazby na Cargill, kteří jsou proponenty GMO a odpůrci zákona o nutnosti GMO označovat. Co je skutečným cílem této studie?

Svět podle společnosti Monsanto

Znepokojivý dokument o praktikách nadnárodní společnosti Monsanto a její aktuálních krocích na poli biotechnologií a kontroly potravin. Již od jejího založení v roce 1901 se rozvoj a bohatství společnosti Monsanto spojují s výrobou a prodejem mnoha chemických produktů, které byly později zakázány. V každém z těchto případů se později ukázalo, že společnost lhala, zatajována důležité skutečnosti, nebo si prostě zaplatila studie, které měly dokázat nezávadnost a zdravotní nezávadnost jejích produktů. Na základě několika soudních rozhodnutí musela společnost platit nemalé částky, nijak to však nezastavilo její vítězné tažení celým světem. Dnes je společnost Monsanto světovým lídrem v produkci geneticky modifikovaných potravin as nimi spojeného herbicidu Roundup.

Zdroj: huffingtonpost.com

]]>