"Budeme muset směřovat k federaci národních států. To je náš politický horizont," uvedl Barroso. "Vytvoření federace národních států bude nakonec vyžadovat novou smlouvu." Barroso a další evropští lídři, včetně německé kancléřky Angely Merkelové, požadují změnu Lisabonské smlouvy, protože pro urychlení integrace a stabilizaci eurozóny jsou nutné rozsáhlé reformy. "Hluboká a skutečná hospodářská měnová unie může začít i podle stávajících smluv, ale dokončit ji je možné jen s novou smlouvou," říká Barroso.

Řecko se podle Barrosa dá zachránit, pokud země udělá vše proto, aby rozptýlila obavy o její odhodlání realizovat nezbytné reformy, a ostatní státy dají jasně najevo, že jsou odhodlány ponechat Atény v eurozóně.

„EU potřebuje vojenskou sílu, aby mohla v případě potřeby zasahovat v problémových zónách.“

„Myslím si, že pokud Řecko bude plnit své závazky, jako člen evropské rodiny zůstane v eurozóně.“ Klíčovou roli při zajišťování budoucnosti eura má podle Barrosa ECB, která má povinnost a právo obnovit integritu měnové politiky a v rámci svého mandátu nakupovat dluhopisy na sekundárním trhu. Informovala o tom agentura Reuters.

Dále by měla Evropská centrální banka (ECB) převzít klíčovou úlohu při dohledu nad všemi bankami v eurozóně a to od ledna roku 2014.

Zdroje: express.co.uk, bbc.co.uk

]]>