Simferopol (Undefined) (AFP) – Několik tuctů ruských letounů včetně toho, co vypadalo na strategické bombardéry a tryskové bitevníky se objevilo na obloze nad Moskvou kontrovaným poloostrovem Krym, řekli svědkové a experti. Podle ruských médií má president Vladimir Putin v pátek naplánováno navštívit Krym poté, co shlédne hlavní vojenskou přehlídku na Rudém náměstí, když bude Rusko oslavovat své vítězství nad nacistickým Německem za II. světové války.


V neděli řekl místní letecký expert AFP, že v sobotu spatřil četné letouny nad hlavním městem tohoto poloostrova Simferopolem včetně supersonických těžkých strategických bombardérů a těžkých vojenských transportních letounů.

Tento expert, který mluvil pod podmínkou anonymity, řekl, že spatřil tankovací letouny k doplňování paliva za letu a tryskáče Mig-29.

Další expert Alexej Savič, kterému ukázali video letounů odsud, řekl, že mezi letouny je vidět tryskový bitevník Suchoj Su-34.

Rovněž identifikoval tankery a vojenské transportní letouny.

Ruský Il-78 tanker k doplňování paliva za letu (napravo) a Tu-160 supersonický strategický bombardér (nalevo) zrovna prolétají…

I mnozí místní obyvatelé spatřili letadla dunící nad tímto poloostrovem včetně těch v Simferopolu a v sousedním městě Bachčisaraj.

„Bylo to trochu děsivé,“ řekla AFP místní obyvatelka Arzy Chaibulaeva. „Děti to vystrašilo.“

Říká, že letadla letěla nízko a viděli je, i jak v letu doplňují palivo.

Ruské ministerstvo obrany to v neděli odmítlo komentovat.

Savič naznačuje, že Moskva by mohla na tento poloostrov přisunout „nějakou vážnou vojenskou leteckou sílu.“

„Rusko nejspíš na tomto poloostrově posiluje svou vojenskou přítomnost,“ řekl AFP.

Putin v březnu poslal na tento rusky mluvící ukrajinský poloostrov vojska s tvrzením, že musí ochránit místní obyvatelstvo poté, co lidové povstání z Ukrajiny vyhnalo Moskvou podporovaného presidenta.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: news.yahoo.com