Francouzská krajně pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Pen jmenovala poraženého kandidáta z prvního kola Nicolase Dupont-Aignana svým ministerským předsedou, pokud tedy bude zvolena prezidentkou, ve snaze přilákat jeho voliče a další pomoc k porážce favorita voleb Emmanuela Macrona. 56 letý Dupont-Aignan si se svou stranou Debout la France (Povstaň Francie) zajistil v prvním kole prezidentských volem 23. dubna 4,7 procenta (tj. 1,7 milionu) hlasů, čímž se stal šestým z původních 11 kandidátů.


Dupont-Aignan se prohlašuje za „Gaullistu“ – po francouzském vůdci z válečných časů generálu Charles de Gaulle – což je termín, jehož smysl evokuje suverenitu, vlastenectví a ekonomickou nezávislost. Jeho strana je v podstatě výhonkem konzervativní pravice mainstreamu.

Tento bývalý kandidát silně upřednostňuje odchod Francie z Evropské unie a z Eurozóny; jde dokonce až tak daleko, že podporuje britský rozvod s Evropskou unií.

„Francie chápe, že v těchto volbách je v sázce re-orientace Evropy“ pryč od globalizace, řekl Dupont-Aignan během televizní debaty 4. dubna.

Chystá se příklon ke krajní pravici

Dupont-Aignan zaujímá v mnohých oblastech méně tvrdou linii než Le Pen, jako je znovuzavedení trestu smrti. Navíc v roce 2013 na Twitteru řekl, že jeho strana „se nespolčí s extrémní pravicí.“

Avšak od té doby přitvrdil své postoje k imigraci.

Dupont-Aignan řekl, že s Le Pen podepsal dohodu o budoucí vládě, která bere v úvahu některé „modifikace“ jejího programu. Avšak v kopii této smlouvy o alianci pověšené na sociální média televizním žurnalistou nejsou žádné vážné politické změny.

Od roku 1995 byl starostou města Yerres o asi 29 000 lidech ležícího 18 kilometrů na jih od Paříže. Rovněž byl od roku 1997 poslancem za oblast Essonne.




Loading...