Díky své závislosti na informacích z Wikipedie je vrcholným výsledkem hledání „vůdce svobodného světa“ pomocí Googlu nikoliv prezident Spojených států, s nímž je tento výraz normálně spojován, nýbrž v krizi se zmítající německá kancléřka Angela Merkelová.

Hledání tohoto výrazu v současnosti vrátí jako vrcholný výsledek obrázek Merkelové a dva řádky ze stránky Wikipedie o „svobodném světě“. Hned za těmito výsledky je názorový článek od CNN konstatující, že prezident Trump „už vůdcem svobodného světa není.“

Tento vrcholný výsledek vytahuje informace z Wikipedie, která uvádí, že anglicko-jazyčná média v převážné míře používají termínu „vůdce svobodného světa“ ve spojitosti s kancléřkou Merkelovou. To je sice pravda, ale vypovídá to více o mediální zaujatosti než o Merkelové, jejíž dlouhá dominance nad německou politikou vypadá, že je na pokraji zhroucení.

Tato stránka z Wikipedie rovněž uvádí, že němečtí komentátoři stejně jako vůdčí člen vlastní politické strany Merkelové převážně nesouhlasí s tímto hodnocením Západních médií a i sama Merkelová „takové vnímání zavrhuje jako absurdní.“ Je však divné, že do výsledků hledání Googlu se žádná z těchto informací nedostala.

Závislost Googlu na informacích z Wikipedie, podle nichž zaplňuje vršek výsledků hledání, uvrhl tuto společnost do potíží s republikánskými politiky v USA poté, co výsledky hledání týkající se Republikánů v Kalifornii tuto stranu očerňovaly jako „nacistickou“ stranu, čímž byly zaplněny vrchní výsledky hledání Googlem. Konzervativní aktivista po tomto incidentu předvedl, jak snadné je fíglem zmanipulovat výsledky vyhledávání Googlu, když výsledky hledání začaly uvádět soudce nejvyššího soudu Neila Gorsucha jako „světově proslulého vlastníka liberálů“. („Vlastnit“ je v internetovém slangu výrazem pro podmanění oponenta.)

Wikipedie se teď pro Google stala zapeklitým rébusem. Změní výsledky hledání a budou riskovat urážku Němců (asi ne tak hroznou, když vidíme, jak už i Merkelová odmítla titul „vůdce svobodného světa“). Nebo ponechají výsledky hledání tak, jak jsou, a budou riskovat hněv prezidenta a jeho přívrženců? (Jelikož je to zase jen další potvrzení, že tato společnost je levicově zaujatá.)

Breitbart News se na Google obrátil s žádostí o komentář.

Zdroj: breitbart.com