Během posledních let čelil Vatikán několika velkým skandálům kvůli sexuálnímu zneužívání dětí, včetně toho posledního v Chile, kde všichni biskupové nabídli rezignaci za kolektivní selhání při ochraně dětí před pedofilními kněžími.

Podle zprávy agentury Associated Press (AP), která byla publikována v sobotu, byla nahlášena série případů sexuálních útoků uvnitř katolické církve v Evropě, Afriky, Asii a Latinské Americe, o nichž bylo informováno, ale Vatikán se k nim nikdy nestavěl náležitě.

Informace, které shromáždila AP, se zaměřují na zneužívání jeptišek hlavně kněžími. Agentura dělala rozhovory s oběťmi po celém světě. Zpráva zmiňuje nedávná obvinění ze znásilnění proti katolickému biskupovi v Indii a skandály, které se v posledních několika letech objevily v Ugandě.

Zpráva také zmiňuje informace z devadesátých let, které byly shromážděny pro nejvyšší představitele církve. Z nich vyplývá, že během šestiletého pozorování 23 národů bylo zjištěno 29 případů oplodnění jeptišek v jediné farnosti.

Podle informací byly jeptišky sexuálně zneužívány kněžími, kteří se báli, že by se mohli nakazit HIV od prostitutek či jiných žen.

Vatikán nicméně nikdy nehovořil o krocích, které byly podniknuty pro vykořenění tohoto problému. Říkal, že to záleží na místních církevních institucích, aby se vypořádaly s kněžími, kteří sexuálně zneužívali jeptišky.

Zdroj: nytimes.com