Je možné, že Adolf Hitler nespáchal v bunkru sebevraždu a utekl před koncem války z Německa? Oblíbenou teorii naposledy přiživil muž z Argentiny.

Je mu prý 128 let a už více jak sedm desetiletí se ukrývá v argentinském městě Salta. Zpravodajská služba Mossad loni ukončila stíhání nacistických zločinců, a proto se rozhodl, že konečně vystoupí ze stínu anonymity. Muž, vystupující pod jménem Herman Guntherberg, tvrdí, že je Adolf Hitler.

"Připsali mi spoustu zločinů, které jsem nikdy neudělal. Více jak polovinu svého života jsem se musel skrývat před Židy, takže myslím, že potrestaný jsem byl už dost. Vykreslili mě jako zloducha, jenom protože jsem prohrál válku. Až si ale lidé přečtou mou verzi příběhu, změní to způsob, jakým na mě pohlížejí," nechal se slyšet.

Chystá se údajně vydat autobiografii, ve které všechny nejasnosti a mýty kolem své osoby objasní. Jeho tvrzení nicméně vyvrací manželka Angela, podle níž Guntherberg trpí jenom stařeckou demencí. Nikdy předtím o Hitlerovi nemluvil a je pravděpodobně jenom bývalým stoupencem nacismu, který se za svou minulost nyní stydí.

"Někdy zapomíná, kde je a kdo jsem já. Vypadá, jako by byl v transu, a začne mluvit o Židech a démonech. Pak se zase vrátí do normálu," sdělila médiím.

Shodou okolností byla krátce po mužově "přiznání" v Argentině objevena sbírka nacistických artefaktů.

Teorie o Hitlerově exilu v Argentině je populární. Schovávala se zde i řada dalších nacistů včetně Adolfa Eichmanna nebo Josefa Mengeleho.