Teherán odsoudil rozhodnutí amerického soudu, podle kterého by íránské úřady měly platit odškodnění příbuzným obětí teroristických útoků z 11. září, píše agentura Mehr s odvoláním na oficiálního zástupce MZV Bahrama Qasemiho.

Ve středu Nejvyšší soud USA nařídil Íránské islámské republice, Islámské revoluční gardě (IRGC) a Íránské centrální bance zaplatit miliardy dolarů jako kompenzaci příbuzným obětí teroristických útoků z 11. září v New Yorku, protože byli shledáni vinnými ze smrti 1008 lidí. Rozhodnutí bylo učiněno i přes skutečnost, že zvláštní Komise pro vyšetřování teroristických útoků dosud nenalezla přímé důkazy o zapojení Íránu v tomto teroristickém útoku.

„Rozhodnutí soudu je nepřijatelné a odmítáme ho. Nejde jen výsměch systému mezinárodního práva, ale i o výsměch k americkému lidu, zejména k obětem útoků z 11. září a jejich rodinám," uvedl představitel diplomatického úřadu.

Kasemi vyjádřil svůj protest v souvislosti s takovým, podle jeho slov, politicky motivovaným rozhodnutím soudu a obvinil USA, že se snaží „přepsat historii".

„Íránská vláda si vyhrazuje právo vznést námitky proti tomuto nezákonnému soudnímu řízení," dodal diplomat.

Příbuzní těch, kteří byli zabiti při útoku z 11. září 2001 v New Yorku, podali v roce 2004 žalobu proti íránským úřadům.

Zdroj:  mehrnews.com