Filipínský prezident Rodrigo Duterte nabídl dnes finanční odměnu ve výši deset milionů peso (180.000 eur) tomu, kdo dokáže „neutralizovat“ Isnilona Hapilona – předpokládaného vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) v této zemi. Další odměny po pěti milionech peso (90.000 eur) se týkají bratrů Abdullaha a Omara Mauteovců, stojících na čele militantní skupiny, která Hapilona chrání. Nabídka byla oznámena v době, kdy už druhý týden pokračují boje mezi vládními silami a militantními islamisty ve městě Marawi na ostrově Mindanao.


„Doufáme, že to přinese významné úspěchy, které nakonec povedou k zatčení a neutralizaci Isnilona Hapilona a bratří Mauteovcov,“ prohlásil šéf armády Eduardo Ano.

V případě Hapilona uvedená částka doplňuje odměnu pět milionů amerických dolarů (4,5 milionu eur), kterou za dopadení nebo usmrcení tohoto teroristu nabízejí Spojené státy.

Podle prohlášení brigádního generála Restituta Padillu militanti v Marawi okupují už jen deset procent z celkové rozlohy tohoto města s více než 200.000 obyvateli. Armádní ofenzívu však brzdí to, že v bojových zónách uvízly stovky civilistů a že někteří militanti se ukrývají v mešitách. V dosavadních bojích bylo usmrceno 120 militantů včetně osmi cizinců z Malajsie, Indonésie, Saúdské Arábie, Čečenska a Jemenu, jakož i 39 příslušníků vládních sil a 24 civilistů. Téměř 100.000 lidí násilí donutilo opustit své domovy.

V souvislosti s děním v Marawi prezident Duterte vyhlásil 23. května na ostrově Mindanao stanné právo. Většina členů filipínského dvoukomorového parlamentu toto opatření se 60-denní platností podpořila, skupina opozičních zákonodárců však dnes požádala nejvyšší soud země o jeho zrušení, protože se podle nich nezakládá na faktech.

Zdroj: abc.com

Loading…