Srdečné přijetí, kterého se dostalo Vladimiru Putinovi v Itálii, ukázalo, že Západ není vůbec jednotný ve své konfrontaci s Moskvou. Experti se ovšem domnívají, že Evropa jako celek teď jen sotva svou politiku vůči Rusku změní. Moskva ale může docela klidně budovat pragmatické vtahy s jednotlivými zeměmi, mimo jiné i s Itálií. „Tato návštěva je pro Itálii velice důležitá. Italové si uvědomují, že sankce uvalené na Rusko jsou kontraproduktivní: postoj Ruska nezměnily a pro italské hospodářství byly velice těžké", soudí vedoucí programu Eurasie italského Ústavu vysokých geopolitických výzkumů Dario Citati.


Ta skutečnost, že v Itálii dali v podstatě na srozuměnou, že jsou připraveni obcházet protiruské sankce a posuzovat nejrůznější schémata optimizace obchodních a ekonomických vztahů s Ruskem, je spojena s tím, že si Řím nepřeje „přijít o takovou spoustu peněz".

„Washington by moc chtěl schovat Rusko za vysokým plotem, přičemž tak, aby odtud vůbec nevystrkovalo hlavu. Myslím si ale, že se mu to nepodaří, protože Evropa má své vlastní zájmy", soudí první místopředseda mezinárodního výboru Rady federace Vladimir Džabarov.

Toto stanovisko potvrzují i výsledky návštěvy Itálie. Moskva a Řím se vyslovily pro rozšiřování součinnosti ještě před zrušením sankcí. Strany mimo jiné hodlají rozšiřovat obchodní a ekonomickou spolupráci. Podle Putinova odhadu přišly italské společnosti kvůli sankcím proti Rusku o jednu miliardu eur.