Na oběžné dráze kolem Země pravděpodobně vznikne nový stát s názvem Asgardia. Jeho občanům se může stát každý, kdo projeví zájem. Je to projekt skupiny výzkumníků a právníků, kteří se chtějí přiblížit k vesmíru a k potřebným technologiím pro život v něm. Cílem samotného programu Asgardia je vytvořit nový stát, který bude obíhat naši planetu Zemi ve snaze zachovat lidstvo a biodiverzitu. Občanem tohoto vesmírného státu se může stát opravdu každý, stačí si přečíst informace na webové stránce projektu.


V momentě, kdy bude počet potenciálních obyvatel na úrovni sto tisíc lidí, bude Asgardia oficiálně žádat OSN o uznání za právoplatný stát.

Na orbitě však zpočátku nebude žít žádný občan Asgardie, jelikož v první fázi bude vypuštěn jen satelit, který bude tento stát reprezentovat. To znamená, že jeho obyvatelé budou i nadále obývat planetu Zemi jako dosud.

Kromě svého aktuálního občanství by však měly i to druhé, asgardské. Tvůrci projektu si uvědomují, že je těžké představit si být občanem ve státě, do kterého nemůžete vstoupit. Ostatní práva a povinnosti vyplývající ze získání občanství v novém kosmickém státě jsou uvedeny na oficiální stránce projektu, jejíž součástí je i registrace.

Projekt mimo jiné nabízí i jiné možnosti, jak pokročit ve výzkumu vesmíru a zjednodušit jeho dobývání. V budoucnu by úkolem tohoto záměru měla být i ochrana Země před asteroidy či boj proti zanášení odpadu na oběžné dráze. Za objekty vypuštěny do vesmíru je obvykle odpovědný stát, který to udělal.

Za projektem Asgardie stojí kromě jiných ruský byznysmen a vědec Igor Ašurbejli. Na internetu se do záměru vesmírného státu zapojilo již více než 50 tisíc lidí, kterým mimozemské občanství přišlo jako dobrý nápad.




Loading...