Oblek ruského vojáka budoucnosti, který předvedli na výstavě v Moskvě, je podobný uniformě bojovníka z Hvězdných válek, uvádějí britské noviny Daily Mail. Noviny zveřejnily dvě fotografie: na jedné je nejnovější oblek vytvořený ruskými konstruktéry a na druhé je bojovník armády klonů z filmové série George Lucase. Bojový oblek zahrnuje titanový exoskelet, který zvýší fyzickou sílu a výdrž vojáka, uvádí autor článku.

Komplet je dále složen z maskování, které se přizpůsobuje podmínkám počasí a ochrání bojovníka před ohněm a vlhkostí. Pancéřovaná helma je vybavena baterkou a přístrojem nočního vidění. Také je schopná vojákovi předávat informace o jeho zdraví a o situaci na bojišti. Do bot je naplánována montáž minových senzorů a systému na rušení rádiového signálu.

Bojový oblek vyvinuli ve Vědecko-výzkumném institutu přesného strojírenství, který také vyvinul oblek Ratnik.

„Rusko usilovně pracuje na zvýšení robotizace armády… Moskva má v úmyslu vyměnit živé vojáky za roboty, které se mohou účastnit bojových akcí na souši, ve vzduchu, ve vodě, a dokonce i ve vesmíru," je si jistý autor materiálu.

Připomíná, že generálporučík Andrej Grigorjev, ředitel Fondu perspektivních výzkumů dříve oznámil, že ve válkách budoucnosti budou bojovat roboti a bezpilotní letadla, zatímco se voják změní na operátora, který bude řídit vojenskou techniku.