Mluvčí ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov komentoval prohlášení mluvčí britské ministerské předsedkyně Theresy May, že ruská strana údajně brání dodávkám humanitární pomoci do Aleppa. Zatímco Rusko každodenně obyvatelům východních čtvrtí syrského města Aleppo dodává humanitární pomoc, tak Británie za celou dobu války v Sýrii neposlala vůbec nic, řekl mluvčí ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov.


Když komentoval prohlášení mluvčí britské ministerské předsedkyně Theresy May, která tento týden tvrdila, že Moskva údajně brání dodávkám do Aleppa, jelikož nesouhlasí se zastavením palby, které by pro ni umožnilo bezpečné průchody.

„Celou tu dobu dostávají obyvatelé východních čtvrtí Aleppa z ruského Centra pro usmíření a od syrské vlády každodenní humanitární pomoc, léky a teplé oblečení. Velká Británie za celé ty roky občanské války v Sýrii nedodala na pomoc civilistům jediný gram mouky, jedinou pilulku nebo deku,“ řekl ve čtvrtek Konašenkov.

Podle tohoto zástupce ruského ministerstva obrany, pokud by britská vláda „opravdu chtěla obyvatelům východních regionů nějakou humanitární pomoc poslat – má pro to všechny podmínky.“

„Vypadá to, jako by britská vláda během té rusofobie ztratila objektivní vnímání toho, co co se v Sýrii včetně Aleppa děje,“ dodal Konašenkov s poznámkou, že „když do Aleppa od vás nechodí žádná humanitární pomoc, tak se přestaňte navážet do toho, jak pomáhají jiní.“

Rovněž tiskové tajemnici britské ministerské předsedkyně připomněl, že od 28. listopadu osvobodila syrská vojska téměř polovinu čtvrtí východní části tohoto města, které předtím kontrolovali militanti.

„Osvobozeno bylo více než 90 000 civilistů, kteří tam žili. Dalších asi 28 000 civilistů včetně 14 000 nezletilých dětí z východních čtvrtí Aleppa kontrolovaných militanty prchlo do bezpečných oblastí města,“ řekl Konašenkov.

Zdroj:  southfront.org