Šejk Abdulláh Bin Bayyah, vlivný muslimský učenec a profesor na univerzitě krále Abdula Azize v Saúdské Arábii, apeloval na Spojené národy, aby skoncovaly se svobodou slova. Komise OSN pro lidská práva už vyhlásila, že právo na svobodu slova a projevu bude možná podrobeno takovým omezením, která jsou „striktně nezbytná a vhodná“. Podle Forbes v prosinci Spojené státy vyslovily svou podporu rezoluci OSN 16/18 z iniciativy Organizace pro islámskou spolupráci, která usiluje o omezení svobody slova, na kterou lze pohlížet jako na „diskriminující“, nebo která obsahuje „hanobení víry“.

„Žádáme, aby každý uvážil důsledky provokací proti cítění více než miliardy lidí malou skupinkou lidí, kteří si nepřejí usilovat o mír a bratrství mezi příslušníky lidstva,“ napsal bin Bayyah ve veřejné deklaraci reagující na anti-islámské video, které vyprovokovalo demonstrace a několik mrtvých po celém muslimském světě.

„To představuje hrozbu světovému míru, aniž by z toho pocházel nějaký hmatatelný prospěch. Je v současném světě nezbytné, aby Spojené národy musely vydávat rezoluce kriminalizující hanobení náboženských symbolů? Žádáme, aby se všechny národy a politické autority, zrovna tak jako všichni rozumní lidé, přidali k našem úsilí o zastavení této zbytečnosti, z níž nemá nikdo prospěch.“

Toto veřejné prohlášení je nadepsáno „Deklarace týkající se urážlivého videa o muslimech.“

Toto video účelově vypracované sítí neoconů zkoušejících provokovat muslimy a zase rozdmýchat agendu střetu civilizací bylo už široce odsuzováno.

V úterý se Los Angeles Times vyslovily ve prospěch omezení Prvního ústavního dodatku v reakci na toto vášně budící video s citací z případu Schenck versus Spojené státy. V tomto průlomovém případě soudce nejvyššího soudu Olivek Wendell Holme Jr. napsal, že První dodatek „nebude chránit člověka, který klamně v divadle začne vykřikovat hoří a způsobí tím paniku.“

Pornpimol Kanchanalak, který píše pro The Nation říká, že „svět usilovně dře, aby našel správnou vyváženost mezi svobodou slova a jejím omezením“ a citoval části z vládní cenzury v rozsahu počínaje rozsudkem francouzského soudu zakazujícího distribuci skoro nahých fotek Holanďanek z Cambridge až po evropské zákony konstruované k zamezení svobody slova, které je v konfliktu s oficiální verzí  holocaustu. „Zatímco Spojené státy nejsou možná ochotny omezit svobodu projevu,“ píše Kanchanalak, „jiné země s tím možná nesouhlasí nebo nejsou ochotny s takovouto svobodou nezacházet jako s absolutní a posvátnou.“

I přes volání po omezení svobody projevu, aby se ochránila náboženská a politická citlivost ostatních tak nedávný celonárodní telefonní průzkumu od Rasmussen Reports dospěl k závěru, že 72% respondentů průzkumu věří, že svoboda slova je důležitější, než utišení zraněných citů muslimů. „Jen 15% považuje za pro Spojené státy důležitější zajistit, aby se nedělalo nic, co může urazit kulturní cítění jiných národů,“ vysvětluje Rasmussen.

„Věc, která tohle činí pro Spojené státy zvláště obtížným, je ta, že … my zacházíme s tím, co by většina označila za nenávistnou řeč, jako s ústavně chráněným projevem, a myslím si, že Američané nedoceňují, jak nezvykle jedovatě to cítí zbytek světa,“ řekl Associated Press Lawrence Rosenthal, profesor z Právnické fakulty Chapman University v Orange v Kalifornii.

Šejk Abdulláh Bin Bayyah a další muslimští duchovní však věří, že Spojené státy by svou Ústavu měly ignorovat a cenzurovat urážlivé projevy.

„Našim Západním sousedům… nám dělají extrémní starosti malé aktivní menšiny ve vašich zemích, které usilují o trvalý stav konfliktu a války,“ napsal bin Bayyah. „Soudíme, že takovéto cíle neslouží obecnému zájmu. Doufáme tudíž, že to znovu uvážíte a kriminalizujete zostouzení náboženských symbolů, jelikož takovéto provokace neslouží principům svobody slova, principům, které jak vy, tak i my chceme zachovat.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com

]]>