V posledních několika měsících se ozývala spousta křiku o přicházejícím krachu, o bodu zvratu, který by se mohl rychle blížit. Ekonomika si prostě svou cestu najde a oni tu iluzi funkčnosti nemohou udržet věčně. A teď, když to má na povel Donald Trump, by mohli mocní nad penězi, když si zamanou, spustit kolaps, k čemuž už mají nachystaného obětního beránka.


A tím nebude jenom Trump jako člověk nebo jako prezident, nýbrž i lidé, kteří ho volili, kteří podporovali Brexit a kteří se zřekli jejich systému. Systému těch lidí, kteří vyvolali ten chaos, který nás teď pohltí. Jejich hněv, jejich vztek a jejich zoufalství bublá k vykypění. Vzestup populismu v politické aréně dohnal establishment k ústupu a nakonec rozpoutal tu nejnebezpečnější atmosféru, ze které by kolaps mohl vykrystalizovat. Banky už plánují provést během nějaké doby příští vzestup a pád, kdy ta příští fáze bude plně digitalizovaná a bedlivě monitorovaná a kontrolovaná.

Jsou pro nás nachystané vyšší úrokové sazby, velká recese a ohromný krach akciového trhu.

Už od vítězství Donalda Trumpa během volební noci zažíváme nejhorší propad trhu s dluhopisy za 15 let. Globální investorům do dluhopisů se od 8. listopadu rozplynuly biliony dolarů jejich bohatství před očima a analytici varují, že před námi je další děsný týden. Obecný konsensus v investorské komunitě je takový, že Trumpova administrativa bude znamenat daleko větší inflaci a v důsledku toho už investoři začínají požadovat vyšší úrokové sazby. Bohužel pro nás všechny nám historie ukazuje, že vyšší úrokové sazby způsobí zpomalení ekonomiky. A to dává perfektně smysl, protože ekonomická aktivita se přirozeně zpomaluje, když půjčování peněz začne být dražší. Obamova administrativa už ale stejně pro příštího prezidenta nachystala větší recesi tak, jako tak, ale teď ten krach dluhopisů hrozí tím, že to přijde spíše dříve než později.

Pro ty, kdo nejsou obeznámeni s trhem dluhopisů, když jdou požadované výnosy nahoru, tak ceny dluhopisů padají dolů. A když padají ceny dluhopisů, tak je to pro ekonomický růst špatná zpráva.

Takže obecně nechceme, aby požadované výnosy rostly.

Bohužel během posledních dvou týdnů ty požadované výnosy naprosto letí nahoru a požadovaný výnos pro 10 leté pokladniční poukázky teď od července vyskočil o celé procento… V posledním obchodování v pátek vyskočily výnosy z 10 letých pokladničních na 2,36%, tedy jsou nejvyšší od prosince 2015, o 66 bazických bodů od voleb a o celý jeden procentní bod od července!

Výnosy z 10 letých dluhopisů jsou v kritickém momentě. Ve skutečnosti by první věcí, která by se mohla stát, mohlo být zvýšení sazeb od prosince, když s nimi celý rok balancovali. Děs vyvolaný povolebními prohlášeními šéfů Fedu – včetně toho „relativně brzy“ od Yellen – vyhnal sázky na vzestup sazeb na 98%.

Jak už jsem uváděl jindy, v našem finančním systému je s výnosy z amerických pokladních dluhopisů svázaná spousta věcí. Jen se podívejte, co se děje s hypotékami. Jak uvedl Wolf Richter, průměrná sazby 30 letých hypoték vyskočila do stratosféry…

Ten masakr v dluhopisech už má důsledky. Průměrné úrokové sazby upravených 30 letých fixních hypoték byly v pátek kotovány na 4,125% u nejlepšího kreditního skóre. To je asi o 0,5 procentního bodu výše než těsně před volbami, jak uvádí Mortgage News Daily. To tento měsíc umístilo na „krátký seznam pouhých 4 nejhorších měsíců za déle než deset let.“