Poslanci Evropského parlamentu hlasovali ve středu za přijetí rezoluce o čelení ruským médiím, nejnebezpečnějšími z nich jsou označeny agentura Sputnik a televizní stanice RT, říká korespondent RIA Novosti. Přijatý dokument má doporučující charakter, členské země nejsou povinné ho plnit. Z 691 poslanců, kteří se účastnili hlasování, na podporu dokumentu hlasovalo 304 lidí, proti 179, 208 se zdrželo hlasování.


V dokumentu se tvrdí, že Rusko údajně poskytuje finanční podporu opozičním politickým stranám a organizacím v členských zemích EU, uplatňuje přitom faktor dvoustranných mezistátních vztahů, aby rozkmotřilo členy společenství. Za hlavní informační hrozby pro Evropskou unii a její partnery ve východní Evropě je v rezoluci označována agentura Sputnik, televizní stanice RT, fond Ruský svět a federální agentura Rossotrudničestvo podřízená ruskému ministerstvu zahraničních věcí. Rezoluce obsahuje řadu ničím nepodložených obvinění, mimo jiné srovnává činnost takových sdělovacích prostředků jako Sputnik s činností teroristické skupiny ISIL.

„Sputnik vyzval EU, aby nedopustila státní cenzuru. Rezoluce EU je přímým porušením svobody hromadných sdělovacích prostředků a lidských práv. V této souvislosti jsme se obrátili na řadu evropských a amerických organizací, takových jako je OSN, UNESCO, OSCE, Reportéři bez hranic, a na mnoho mediálních skupin a odborových svazů s výzvou, aby projevily solidaritu a vystoupily proti této neslýchané diskriminaci a cenzuře. Vyzýváme mezinárodní mediální společenství, jehož právoplatným členem je Sputnik, aby se k nám připojilo, abychom společně vyjádřili svůj názor na tuto otázku a uhájili hodnoty svobody a demokracie", uvádí se ve středeční tiskové zprávě Sputniku.

Zdroj: sputniknews.com