Bezpečnostní experti varují, že Čína by mohla tajně monitorovat 700 milionů mobilů Android. Objevili software ‚zadních vrátek‘, se kterým se ty chytré telefony a další zařízení už distribuují, který posílá osobní data uživatelů, aniž by to věděli nebo s tím souhlasili, do Číny. Fox News hlásí:


Kryptowire je bezpečnostní firma, která tuto slabinu objevila, a ta uvedenou informaci ve čtvrtek potvrdila na své webové stránce. Firma napsala, že určitá zařízení Android obsahují předinstalovaný software, který sbírá a odesílá osobní data, jako texty a zeměpisné umístění, neoprávněné třetí straně.

Americké úřady nemají o povaze tohoto tajného dolování dat jasno, existují ale dvě možné teorie jednak, že by to mohlo být za účelem reklamy, a pak že to posílá zpravodajské informace čínské vládě, hlásí New York Times.

New York Times rovněž uvedl, že mezinárodní zákazníci a ti s jednorázovými a předplacenými kartami jsou těmito softwarovými průniky nejzranitelnější. Šanghajská Adups Technology Company, která ten software napsala, potvrdila, že uvedený kód běží na více než 700 milionech telefonů, v autech a v dalších malých zařízeních.

Kryptowire o tento problém zakopla náhodou, když si jeden její výzkumník na zámořském výletě koupil levný telefon BLU R1 HD. Během procesu seřizování telefonu si ale tento výzkumník všiml „neobvyklé síťové aktivity.“ Zjistil, že jeho telefon během týdne vysílal textové zprávy na několik serverů registrovaných u Adups umístěných v Šanghaji.

Kryptowire na své webové stránce uvedla, že tomuto software a jeho činnosti se podařilo překonat antivirovou ochranu, protože je dodávaný už se zařízením a není tudíž považován za malware. BLU Products podle New York Times uvedla, že tím bylo postižených 120 000 jejich telefonů a aktualizovala proto software, aby tuto funkci odstranila.

Edmondo Burr 

Zdroj: yournewswire.com