Dvanáct nových eskadrových torpédoborců Lídr, jež plánuje postavit ruská Sjednocená loďařská korporace, budou patřit k nejvýkonnějším vojenským lodím na světě, které svými technickými vlastnostmi předstihnou americkou flotilu, píše americký magazín The National Interest. „Nová vojenská loď třídy torpédoborec bude mít výtlak asi 17,5 tisíc tun, délku 200 metrů a šířku 20 metrů, tedy bude masivnější než většina těžkých křižníků z dob Druhé světové války.


Torpédoborce třídy Lídr s nejméně 200 raketami na palubě budou podle velikosti druhé mezi moderními bitevními loděmi a zaostanou pouze za těžkými atomovými křižníky projektu 1144 Orlan," píše magazín.

The National Interest uvádí, že torpédoborec bude vybaven prostředky PVO, PRO a protilodní obrany. Přitom, jak se zdůrazňuje v článku, bude mít nejspíš možnost útoku na pozemní terče, včetně raketami s plochou dráhou letu Kalibr-NK.

„I když není toho zatím o torpédoborcích třídy Lídr známo moc, mají být tyto lodě vybaveny 60 raketami a 16 protilodními řízenými střelami," praví se v článku.

Autor příspěvku rovněž předpokládá, že „tato loď bude nejspíš atomová," a dokáže vyvinout rychlost 30 uzlů. Přitom dokáže zůstat 90 dní na moři bez podpory.

„Tyto nejmodernější torpédoborce (třídy Lídr — red.) překonají kapacitou největší vojenské lodě americké flotily. Víc než to, atomový pohon umožní těmto velkým vojenským lodím, aby uskutečnily operace po celém světě bez dotankování a kotvení v přístavu. Moskva tím získá účinný nástroj síly, blízký k útočné skupině," píše na závěr magazín.

    Zdroj:  nationalinterest.org