Venezuelští vědci zjistili prý typ nanozbraně, jejíž pomocí mohl být zavražděn bývalý prezident této země Hugo Chávez, oznámil provládní portál Aporrea. Chávez zemřel v březnu 2013 ve věku 58 let ve vojenské nemocnici v Caracasu. Bojoval s onkologickou nemocí, která byla zjištěna v polovině roku 2011. Tělesné pozůstatky politika leží nyní v mramorovém sarkofágu v budově Muzea revoluce v hlavním městě Venezuely.


Podle informace Aporrea, na operaci pro zavedení rakovinových buněk do Chávezova organismu se mohly podílet USA, které prý rozpracovávaly tento plán od roku 2003.

„Nanozbraň může dopravovat různé typy nanočástic, které mohou vyprovokovat velké množství takových nemocí, jako jsou infarkt, poruchy prokrvení mozku, zadržení dechu, pominutí smyslů, AIDS, aj.", praví se v příspěvku Aporrea.

Portál tvrdí, že podobné zbraně mohlo být použito proti sedmi prezidentům latinskoamerických zemí, byla ale „účinná" jen v případě bývalého prezidenta Argentiny Néstora Kirchnera (zemřel v roce 2010) a Cháveze, tím ostatním se podařilo nemoc vyléčit.

Není to první prohlášení venezuelských úřadů o umělém původu nemoci, na niž trpěl Chávez od roku 2011. Říkali to nynější prezident Nicolas Maduro a viceprezident Aristobulo Isturiz, žádné důkazy ale neměli.

Je příznačné, že tuto zprávu dosud nezveřejnil ani jeden velký provládní portál, televizní kanál ani časopis, objevila se však na webových stránkách pravicově centristické orientace El Nacional.