27. března provládní síly zcela osvobodily pradávné město Palmyra a k Palmyře přiléhající letiště ve východním Homsu, čímž zakončily operaci proti ISIS, která započala 7. března s cílem zmocnit se této strategické křižovatky. Tato operace byla synchronizována s postupem Iráckých sil na Mosul, čímž ISIS zbavili příležitosti poslat do Palmyry posily. Rusko-irácko-syrsko-íránské koordinační centrum v Bagdádu přitom sehrálo klíčovou roli. Do této operace se zapojilo pozemní seskupení o síle 5000 vojáků skládající se převážně z Tygřích sil Syrské arabské armády, Syrské námořní pěchoty, Brigády Pouštních jestřábů, domobrany Národních obranných sil, Hezbollahu a Liwa al-Fatimiyoun.


Syrská vláda mohla tak velké seskupení soustředit k Palmyře díky USA a Ruskem prosazenému zastavení palby, které nabylo účinnosti od 27. února.

Palmyrská ofenziva probíhala jako úder ze tří směrů podle stejného vzoru operace, jaká byla charakteristická pro větší část rozsáhlých operací z poslední doby a vyznačovala se značným zapojením Rusů do operačního plánování.

Vojáci ruských Speciálních sil se této operace zúčastnili jako návodčí palby a při dalších speciálních misích. Je těžké odhadnout jejich počet na frontové linii, ale je jasné, že jejích účast v poli byla jedním z hlavních důvodů takovéhoto vojenského úspěchu. Ruští vojenští specialisté budou navíc těmi hlavními při odstranění minových nástrah, které militanti v Palmyře políčili.

Při tomto úspěchu sehrála důležitou roli i letecká podpora. Ruské válečné letouny vedly od 22. března na oblast Palmyry asi 40 náletů denně. Do těchto počtů se nepočítá účast ruských bojových vrtulníků, jako jsou Mi-28, které byly v této oblasti rovněž pozorovány.