Tento „elixír dlouhého života" mohl být pohřben ve čtvrti Chinatown více než sto let. Láhvička, jež pravděpodobně pochází z 19. století, byla nalezena při výstavbě hotelu v Bowery. Byla mezi několika, jež se v květnu v Bowery vynořily, jak hlásí DNAinfo. Dvě z nich upoutaly pozornost památkářů, kteří se rozhodli zjistit původní recepty na tyto nápoje. Alyssa Loorya, předsedkyně Chrysalis Archaeology, firmy spravující kulturní zdroje a vedoucí tento objev, řekla, že jedna láhvička měla zajímavý německý nápis: „Die Keisserliche Privilegirt Attonatiche W. Kronessents".


Kolegové v Německu text přeložili a zhruba to znamená: „Císařem privilegovaná esence z Altony" (Altona je městská část Hamburku). Výzkum ukázal, že nápoj obsahoval alkohol a měl údajně „prodloužit život a zaručit dobré zdraví".

Druhá láhvička byla označena slovy „Hořké žaludeční kapky od Dr. Hostettera", jedná se o medicínu hojně prodávanou během americké občanské války vojákům jakožto „aktivní ochrana proti chorobám jižanských bažin a jedovatým sklonům nečistých řek a zátok". Obsahovalo to poměrně dost alkoholu – 47% v originálním receptu, jenž se prodával jako drink na barech.

Irene Plagianos z DNAinfo.com si sama elixír vyzkoušela, a popsala jeho chuť jako „hořkou". Řekla, že kvůli silné chuti si mohli otcové brát několik kapek denně, nebo to smíchat s ještě dalším alkoholem.

Zde jsou recepty na oba  exilíry", jak jsou popsány na DNAinfo:

[quote align="center" color="#999999"]

Elixír dlouhého života

Aloe – 13 gramů

Rebarbora – 2,3 gramu

Encián – 2,3 gramu

Bílá kurkuma – 2,3 gramu

Španělský šafrán – 2,3 gramu

Voda: 4 unce

Obilný alkohol (vodka, gin) -12 uncí

Vymačkejte tekutinu z aloe a odložte bokem. Rozdrťte rebarboru, encián, kurkumu a španělský šafrán a smíchejte směs s tekutinou z aloe, s vodou a alkoholem. Nechte to 3 dny stát a často protřepejte. Poté nápoj přefiltrujte a můžete podávat. Buďte opatrní s tekutinou – šafrán může obarvit vaše ruce či jiné předměty v kuchyni.
 
 

Hořké žaludeční kapky Dr. Hostettera

Hořecový kořen: 1,5 unce

Pomerančová kůra: 2,5 unce

Skořice: 1/4 unce

Anýz: 1/2 unce

Semena koriandru: 1/2 unce

Semena kardamonu: 1/8 unce

Chinovník: 1/2 unce

Pryskyřice (z Eukalyptu, či třeba dračí krev – Sangre de Drago) – 1/4 unce

Obilný alkohol (vodka, gin) – 1 tuplák

Voda – 4 tupláky

Cukr – 1 libra

Rozdrťte a smíchejte hořec, pomerančovou kůru, skořici, anýz, koriandr, kardamon a chinovník. To promíchejte s pryskyřicí a alkoholem. Nechte směs uležet v uzavřené nádobě po dobu 2 týdnů, občas směs protřepejte. Proceďte směs, přidejte cukr a vodu do proceděné tekutiny a podávejte. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Jan Petrák

    Zdroj:  dnainfo.com