Intenzivní palba na vojenském letišti Abu Al-Dhuhour v posledních 48 hodinách neutichá, jelikož syrská frakce Al-Kaiídy „Jabhat Al-Nusra“ a s ní sdružená skupina „Jund Al-Aqsa“ převzali nad touto základnou kontrolu. Zabrána byla 9. září ráno poté, co se Syrské ozbrojené síly stáhly na okraj. Nedávná písečná bouře, která pohlcuje celé syrsko-libanonské pohraničí, uzemnila Syrské arabské letectvo kvůli špatné viditelnosti; a během toho se zjevně ulevilo silám islamistických rebelů Harakat Ahrar Al-Sham, Svobodná syrská armáda (FSA) a „Jabhat Al-Nusra“, přičemž Syrská arabská armáda (SAA) a Hizballán neměly žádný plán, jak zastavit jejich postup do Al-Zabadani.


SAA pod rudými oblaky písečných zrn ve spolupráci s Hizballáhem, Národními obrannými silami (NDF) a Syrskou sociálně nacionalistickou stranou (SSNP) pokračovala ve svém postupu do hloubi okrsku Al-Ghabiyah, když po intenzivních srážkách s rebely Harakat Ahrar Al-Sham a Jabhat Al-Nusra zabrala čtvrť Al-Maas.

 

Podle zpráv byly počty obětí v Al-Zabadani následující: více než 400 islamistických rebelů bylo zabito; 189 z nich se vzdalo Syrským ozbrojeným silám a Hizballáhu. 60 vojáků Hizballáhu bylo v akci zabito. Přestřelky nejspíš v nadcházejících hodinách zintenzivní, jelikož Syrské ozbrojené síly a Libanonský odpor se budou snažit o odvetu za islamistický útok na vojenské letiště Abu Al-Dhuhour v gubernii Idlib.

Miličníci FSA v úterý ráno zahájili čerstvou ofenzivu v severozápadní Dara’a, aby si zase zabrali území, které ztratili ve prospěch Syrské arabské armády na podzim 2014, když už nad touto oblastí získali kontrolu během své letní ofenzivy na strategické město Tal Al-Harrah.

Ofenziva FSA se zaměřuje na vršky v Tal Qareen a Tal Al-Alaqiyah a pozice SAA u města Kafr Nissaj.

Po obnovených bojích mezi Islamistickým státem a militanty fronty Samiya zůstalo nejméně 47 mrtvých kolem rebely drženého města Marea v severní venkovské oblasti Aleppa asi 20 km od turecké hranice. Tato oblast spadá do tzv. „bezpečné zóny“, o které minulý měsíc Turecko řeklo, že ji v severní Sýrii zřídí.

9. září řekl ruský ministr zahraničí, že ruští vojenští experti jsou v Sýrii přítomni, což je první oficiální potvrzení toho, že v Sýrii jsou v terénu ruská vojska. Maria Zacharova, mluvčí ministerstva zahraničí, uvedla, že tito experti pomáhají s dodávkami ruských zbraní určených k boji proti terorismu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]